Александър Симов: Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти в България

0
533
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

 

За втори път в рамките на 2 години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът Андон Балтаков поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерството на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи, защото няма как да си обясним по друг начин явното пренебрегване на позиции и тоталното неглижиране  на мнението на професионалистите.

Още по-смущаващ е фактът, че с промените в Закона за радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР. Излъчването  на тишина в ефир вече получава юридическа маска и се превръща в правителствена цензура. Ние не приемаме отмяната на фонд „Радио и телевизия“ в скандалните ви промени. Това е пети опит за премахването му. Според новата ви идея СЕМ става администратор на парите за БНТ и БНР. Така давате власт на един орган, който отдавна блести със своята некомпетентност и завидно слагачество. Промените в този закон се извършиха абсолютно на тъмно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в условията на абсолютна секретност. Така и никой не разбра кой е автор на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата гилдия. Точно този стил на работа и управление е генератор на кризите в обществените медии.

Още по-арогантен е фактът, че властта си позволява и да фалшифицира писмо на директора на БНР, писано за друг законопроект, като го пришие към собственото си недоносче. Как да наречем това? Това е пълно обсебване на БНТ и БНР за интересите на управлението.

БСП винаги е стояла на диаметрално противоположна позиция. Още преди две години имахме предложение, което да  направи фонд „Радио и телевизия“ наистина работещ, за да гарантира реална независимост на БНТ и БНР от властта. Това предложение обаче така и не стигна до пленарна зала.

Ние сме били критични към действията на Андон Балтаков, към СЕМ и към всеки друг, който си е позволявал да нарушава принципите на свободата на словото. В случая обаче категорично се присъединяваме към искането за оставката на Боил Банов. Той отдавна е загубил доверието на българското общество. Своята отговорност трябва да носи и всеки, който е взел участие в този процес на тъмно по овладяването на националните медии от силните на деня и слагането на маска на свободното слово.

Спрете гаврата с БНТ, БНР, достойните журналисти в тях, както и с цялото българско общество.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here