„Дондуков“1 и „Дондуков“2 отново във война, взаимно се обвиниха в лъжа!

BIG5 ПРОФИЛ „Дондуков"1 и „Дондуков“2 отново във война, взаимно се обвиниха в лъжа!

Администрацията на президента: Правителството е работило срещу българското домакинство на „Три морета“

Правителствена пресслужба: Борисов не е изразявал негативно отношение спрямо „Три морета”

 

От администрацията на президента Румен Радев заявиха, че правителството е работило срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 година.

Тази съпротива е продължила до самата церемония по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин в понеделник, твърдят от президентската администрация.

Президентството опровергава думите на премиера Бойко Борисов от сряда, че правителството е направило “абсолютно всичко“ за инициативата – “три морета“.

Съобщения от “Дондуков“ 2 проследява хронологично събитията, от края на миналата година, когато Румен Радев е декларирал готовност да бъде домакин на срещата на върха през 2021 г., до този понеделник, когато държавният глава получи от естонския президент флага на домакинството.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В края на юни, при видеоконферентна връзка при министрите на външните работи на страните участнички в проекта, българският представител е заявил, че – “правителството ни смята за нецелесъобразно България да бъде домакин на инициативата догодина“.

На 11 септември, на среща с посланиците у нас на 12-те държави от проекта, министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинство и през 2021 г., каквото желание Естония вече е заявила.

При подготовката на съвместната декларация преди срещата на върха в Талин, външно министерство изпраща становище до ресорните министерства на страните участнички. В него се предлага да отпадне последният параграф от съвместното изявление, свързано с българското домакинство.

В навечерието на посещението на Румен Радев в Талин в президентството е получено електронно писмо от представител на външно министерство, в което се заявява, че няма промяна в становището на ведомството, което е за отлагане на българското домакинство.

От правителствената пресслужба определиха заявеното от администрацията на президента като „неверни внушения“.

Премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата „Три морета“.

Подкрепата на премиера е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата, заявяват от кабинета.

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата „Трите морета“ да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре заради президентските и парламентарните избори, то да се отложи през 2022-а. г.

Правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство, заявяват от Министерството на външните работи.

Последни новини

Карадайъ: Преломен е моментът. Имаме нужда от обединение

Лидерът на ДПС честити празника на всички българи и на цяла България  Имаме нужда от обединителен патриотизъм, но не и от национализъм. Това каза пред...

Росица Кирова: Каузата за Северозапада и за Видин е това, което ме е водило до момента

"Смятах, че промяната е възможна в лицето на "Има такъв народ", но явно съм се заблуждавала"  "Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност", така...

Русия: Вашингтон да не си играе с огъня

Москва ще отвърне на санкциите реципрочно, но не и симетрично, заяви Мария Захарова  Руското външно министерство нарече новите санкции на САЩ срещу Москва "враждебна антируска...

Президентът Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство

Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи, заяви президентът  Властта отново се опита да постави под...