Планът на Борисов: Кандидатира се за президент, вице му става ген. Мутафчийски, 5 години – рай!

BIG5 ПРОФИЛ Планът на Борисов: Кандидатира се за президент, вице му става ген. Мутафчийски,...

Поредна врътка на ГЕРБ! Бойко Борисов смятал да се кандидатира за президент догодина с надеждата, при победа, да се сдобие с нов 5-годишен имунитет срещу съдебно преследване, което би го тикнало в затвора за невижданата корупция, която властва вече 11 години в България, разбра Narod.bg.

 

Клюката носи, че премиерът искал да стане президент в тандем с шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

След задълбочен анализ на политическата ситуация у нас през последните месеци и равносметка за собственото политическо бъдеще, Борисов е решил най-после да се кандидатира за президент, потвърди и дописка на „Уикенд”.

Тримесечният протест срещу властта на жълтите павета накарал министър-председателят да осъзнае, че след три мандата той вече няма шанс да състави правителство самостоятелно. Какъвто и да е следващият кабинет – дори с участието на ГЕРБ – Борисов щял да е много по-зависим от евентуалните си партньори.

В тази нова ситуация единственият шанс на Бойко Борисов да се задържи по високите върхове на властта бил да се впусне в надпреварата за „Дондуков” 2. Даже последното социологическо проучване на „Барометър България“ – според което, ако президентските изборите бяха днес, то победил ще е Борисов – били с цел тестване и подготовка на общественото мнение, пише още „Уикенд”.

Министър-председателят още не бил взел окончателното решение за този ход, но вече обмислял варианти за кандидат-вицепрезидент. Фаворит №1 бил шефът на ВМА и на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. По време на извънредното положение в страната през пролетта неговата популярност нарасна главоломно. Точно затова било много вероятно Бойко Борисов да се спре именно на неговата кандидатура. Не случайно името на Мутафчийски също присъства в проучването на „Барометър”, което му отрежда цели 9%.

Най-близките съветници до Бойко изчислили, че за да покори президентството догодина, ще се наложи премиерът да потърси помощ от ДПС. Защото само с гласовете на техните избиратели той можел да си гарантира победата. Към настоящия момент ДПС оттегли подкрепата си за премиера Бойко Борисов и настоя за неговата оставка, но партията все още не е казала тежката си дума за кандидат-президента Борисов.

Още в края на лятото Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС иска оттеглянето от властта не само на Борисов, но и на президента Румен Радев. Хората на Ахмед Доган няма да простят на държавния глава това, че той подкрепи акцията на Христо Иванов в „Росенец”, насочена срещу почетния председател на движението.

Точно в това обаче бил шансът на премиера да привлече ДПС на своя страна в надпреварата за „Дондуков” 2. Даже според анализатори цялата сага с нажежените словесни престрелки между Борисов и Радев се основавала на конкуренцията между двамата за президентския стол.

Според социолози, при евентуален сблъсък между двамата генерали на изборен терен, Бойко Борисов би спечелил с поне 4-5% пред летеца. При всички положения обаче това би се случило на балотаж. Факт е, че като личен рейтинг Радев в момента е все още №1, но напоследък и при него се наблюдава спад в популярността, а освен това се очаква доста възрастни хора да подкрепят Бойко, особено след едноличното му решение да раздава по 50 лева добавка към пенсиите за половин година, става ясно от новината на „Уикенд”.

В последните дни напрежението между Борисов и Румен Радев се изостри отново, след като президента си позволи да отиде на международна конференция в Естония, без да уведоми домакините си, че е контактувал със заразен с коронавирус. Радев бе любезно приканен да се изолира, а делегацията му бе върната в България.

След нечувания резил президентът обвини правителството, че му е спретнало „активно мероприятие”, тъй като искало да провали инициативата му „Три морета”.

 

Последни новини

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....

Светослав Илчовски се яви на разпит в прокуратурата

 Бизнесменът Светослав Илчовски се яви на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава БНТ.Той е призован по проверката, която прокуратурата прави на...

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

 „В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това...