Николай Василев: Правителството харчи като за последно и ще остави празна хазна

0
640

Бюджет 2021 г. е на хаотичните разхищения, той няма нищо общо с политиките за борба с коронавируса“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви бившият министър на икономиката Николай Василев по повод проектобюджета за следващата година, който беше публикуван вчера.

 

Проектобюджетът предвижда по-високи доходи и повече за образование, здраве и социална политика. Най-голямо увеличение ще има на парите в социалната сфера – с повече от 1,350 млрд. лв. В образованието – допълнителни 648 млн. лв., а в здравеопазването – 581 млн.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Предвижда се заплатите в бюджетната сфера да нараснат с 10%, на учителите – със 17%, а за хората на първа линия в борбата с COVID-19 – с 30%. Отново се увеличава и минималната работна заплата – от 610 лв. на 650 лв.

„От средата на 2020 г. се раздават милиарди, които не са покрити с приходи в бюджета. Така правят хора, които нямат намерение повече да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна. Милиардите отиват за сектори, които въобще не са пострадали от COVID кризата, като целия публичен сектор“, коментира Василев.

По думите му правителството планира да вдигне държавния дълг с 10 млрд. лв.

„Вариантите пред следващото правителство са: да продължи с невероятните дефицити, което означава, че България ще се пързаля надолу като други южни държави; втори вариант – да ореже много щедрите разходи, което аз бих предложил и трети вариант е да вдигне много данъците, за да запуши тази дупка“, смята бившият министър на икономиката.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here