Ето как, с няколко думи, аз виждам “новия световен ред”

BIG5 ЦИТАТИ Ето как, с няколко думи, аз виждам “новия световен ред”

Още не е отминала и година от интродукцията на новия световен ред, а границите му вече са доста ясно очертани. Нека ви кажа какво виждам аз от моята скромна камбанария.

 

Виждам един рефрешнат стар модел с ново съдържание. Пак ще има идеен дуализъм, пак ще има “за” и “против”, но ценностите ще са нови. Консерваторите ще пищят за “конституция от нови правила за сигурност”, а либералите, както винаги, за sex on the beach.

Виждам още пълно обезличаване на националната държава, като в този смисъл Каракачанов и заяждането му със Северна Македония е толкова комично, архаично и безсмислено, че прилича на упоритото тропане с крак на старец, борещ се за авторските права върху транспорта с каруца в село Дебнево, докато светът отдавна официално се придвижва по въздушно-капков път.

Виждам и край на познатата ни политическа система – съдържанието на доскорошните постулати за “справедливост” ще станат напълно неадекватни за смисъла на бъдещия световен ред. А познатата партийна система все повече ще буди единствено иронични усмивки от типа – ти помниш ли, как всички бяхме чавдарчета?

Виждам и как хората много трудно осъзнават новите реалности. Мнозинството, например, все още не разбира, че днес “врагът” не е задължително зад баира, а може да се окаже твоят доскорошен усмихнат съсед. Съседът, който ходи със скафандър, докато ти искаш да си пиеш дайкири на общото стълбище.

Новите ценности ще създадат нова система. И тя не трябва задължително да бъде разпознавана като Апокалиптична. Просто ще бъде различна. И както винаги е ставало с еволюцията – ще оцелеят не най-добрите, а най-адаптивните.

Този нов свят ще бъде толкова нов, че голяма част все още е невидима от моята ниска камбанария. Определено обаче, проблеми като “глобалното затопляне” и “екология”” ще имат все по-съществено значение при определянето на дневния ред на бъдещите елити и управляваните от тях “поданици”. Вчера, например, прочетох, че в Средиземно море всеки ден се изхвърлят 730 тона пластмаси и боклуци. Мислите ли, че това няма ефект и че този ефект не е вече видим? Питайте рибарите в Гърция, те най-добре ще ви кажат как повишаването на температурата на водата в региона с 1.57 градуса по Целзий се е отразило на популациите на вашия любим лаврак.

И накрая – този свят не е имагинерен, той е тук и тропа на вратата ви. Тази зима ще го разберете. Презапасяването с тоалетна хартия и русенско варено, обаче, не е ключът към неговото разбиране и приемане. За мен той не влиза в понятията “страшен” или “невъзможен”. Той е просто различен.

Това виждам аз от нискотата на своята малка камбанария. Единственото, което мога да направя, е да ви пожелая оцеляващо бъдеще и леко адаптиране!

А сега, пийте по една бира, че знаели се?!

 

Васил Петев, фейсбук

Последни новини

Мангъров: Никой не знае какво предстои след ваксинацията. Дяволът е в детайлите!

Единственото нещо, което се знае, е, че се получава зачервяване около убождането, да се вдигне температура или неразположение, припомни лекарят  Не съм антиваксър, но е...

Проф. Атанас Семов: Имаме най-мизерстващото население в ЕС

Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина, заяви конституционният съдия  Част от смисъла на...

Елизабет II и Путин поздравиха Румен Радев за Трети март

 Президентът на България Румен Радев получи поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод 3 март. Сред тях са руският лидер Владимир Путин,...

Глупавата телевизионна говорилня вече е извън всякакъв контрол!

 - На живо- кой проби дупки в дървета в центъра на София и могат ли те да бъдат спасени? - Гавазова.Глупавата говорилня вече е...