“Шарли Ебдо“ окарикатури Ердоган, той е бесен

BIG5 ПРОФИЛ “Шарли Ебдо“ окарикатури Ердоган, той е бесен

Карикатурата на корицата на френското сатирично списание излезе онлайн още снощи, а от Турция заваляха остри критики

 

Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните части на забулена жена: с тази карикатура в новия си брой френското сатирично списание “Шарли Ебдо“ наля още масло в огъня между Париж и Анкара. Турският президент е бесен.

„На четири очи си е най-весело“ – така гласи текстът към карикатурата, която вбеси турския президент. На нея Ердоган е изобразен по фланелка и долни гащи, с кенче бира в ръка. С другата си ръка той повдига полата на забулена жена и разголва задните ѝ части. „О, пророкът!“ – казва карикатурната фигура в комиксово балонче.

За добър вкус и дума не може да става, но такъв е стилът на „Шарли Ебдо“, а свободата на словото допуска и солената политическа сатира. Която, впрочем, турският президент сам си навлече със своите действия през последните дни.

Разпалване на огъня

Карикатурата на корицата на френското сатирично списание излезе онлайн още снощи, а от Турция начаса заваляха остри критики. Говорителят на Ердоган обвини „Шарли Ебдо“ в „културен расизъм“ – каквото и да означава това странно определение.

С новата си книжка сатиричното списание налива масло в огъня на острия сблъсък от миналата седмица между френския президент Макрон и турския държавен глава Ердоган.

Спорът започна, след като Макрон категорично защити свободата на словото във връзка с обезглавяването на един френски учител, показвал в часовете карикатури с пророка Мохамед. Тогава Еманюел Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от карикатурите и от вестниците си. Френският президент наскоро каза и нещо друго: Ислямът е в криза.

Дипломатическо напрежение

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини френския си колега в ислямофобия и призова да се бойкотират френските стоки. Най-скандално обаче беше изказването на Ердоган, че Макрон трябва да отиде на психиатър. В отговор Париж отзова посланика си в Турция – една от най-острите дипломатически мерки със символичен характер.

По този повод германският всекидневник „Ди Велт“ коментира:

„По примера на Париж, своите посланици трябва да върнат още Германия, както и другите държави от ЕС. В същото време на Анкара трябва да се даде ясно да разбере, че всеки, който нарушава суверенитета на държавите членки Гърция и Кипър в Средиземно море, ще бъде подложен на строги санкции. От позиция на силата в момента може да действа не Турция, а ЕС. Стига да иска и да се държи така, както сам смята, че му се полага: като велика сила, на равна нога със САЩ.“

Ердоган трябва да се извини

А ето и част от коментара във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“:

„Провокациите на Ердоган не са някакви случайни гафове, те са целенасочени. Той знае, че нападайки Франция може да постигне много по-лесно своите вътрешно-политически цели, отколкото ако се нахвърли върху Германия. Защото много турци имат лошо мнение за Франция, доколкото в тази страна живеят много кюрди от Турция, и най-вече заради силното арменско лоби в страната. Ето че в момента Ердоган очевидно е склонен да влезе в продължителна криза на отношенията си с ЕС. Същевременно обаче турската икономика спешно се нуждае от актуализиране на митническия съюз с ЕС от 1996 година.

А това няма да стане, освен ако Ердоган не се извини на Макрон. Без извинение няма и изход от неприятното положение, в което Ердоган вкара Турция. Досега обаче Ердоган се е извинявал само на един президент: на Путин, когато турците свалиха руски самолет през 2016 година. На Макрон обаче едва ли ще се извини.“

Антифренски настроения

Нека да си припомним, че в началото на септември „Шарли Ебдо“ публикува поредица от карикатури с пророка Мохамед и предизвика остри реакции в част от мюсюлманския свят. В момента конфликтът се разраства и задълбочава: вчера в столицата на Бангладеш Дака 40 000 души излязоха на антифренски протести.

източник: факти

Последни новини

Изгониха и шефа на Митниците Георги Костов, сменя го човек на Орешарски

 Служебното правителство продължава с кадровите рокади в приходните агенции – Георги Костов днес беше отстранен от ръководството на Агенция „Митници“ и заменен от Павел...

Министър Асен Василев представи екипа си, ще търси увеличаване на приходите от големите данъкоплатци

 „Както обещахме, тук сме да представим екипа на Министерство на финансите през следващите месеци до изборите и назначаването на редовно правителство на Република България”....

Светослав Илчовски се яви на разпит в прокуратурата

 Бизнесменът Светослав Илчовски се яви на разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава БНТ.Той е призован по проверката, която прокуратурата прави на...

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

 „В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това...