Брифинг на Националния оперативен щаб (НА ЖИВО)

BIG5 АКЦЕНТИ Брифинг на Националния оперативен щаб (НА ЖИВО)

 

България е на 10-о място по смъртност от Covid-19 в ЕС

 

 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков потвърди, че има със 102% нарастваща заболяваемост спрамо предходката седмица. Той каза това по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

България е на 21 място в ЕС по заболевамост и на второ място на Балканския полуостров. На 10-о място сме по смъртност и на 4-о на Балканския полуостров.

Нараставане броя на новозаразените у нас се отчита във всяка възраст, съобщи д-р Пенков.

Замл-министър Пенков и министър Вълчев

На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост – над 220 на 100 000 души и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица.

Към момента броят на заразените медицински лица е над 2000 – най-голям дял от тях са лекари. Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, допълни Пенков.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Нараства и броят на починалите, като само за последната седмица броят им нараства с 50 на сто. Най-много са в групата 70-79-годишна възраст, които са 32 на сто от починалите.

Най-много заразени са регистрирани в групата 20-60-годишна възраст.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб подчерта, че брифингът не е на НОЩ, а на министерство на здравеопазването.

Да не се използват имуностимулатори в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Не трябва постоянно да се стимулира имунната система, по-добре е с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и какво става с коронавируса по света, защото нещата се е преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят“, посочи още той.

„Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не, това е опасно за обществото. Никой не се е задушил от маската, не е кой знае какво да го носиш това нещо, защото когато някой дойде и разговаря с мен от метър и половина с маска, аз разбирам че и ме уважава и пази моето здраве.“ Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Той отново повтори, че трябва да се внимават с медикаментите, които взимаме – да не се използват имуностимулатори в голямо количество, да не се предозира вигамин Д, по-добре с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. „Който не издържа, да не гледа по телевизията, защото нещата се преекспонират. Затова с удоволствие слушат, че маските не пазят. Маската ще спаси и от коронавирус“, отсече проф. Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове. „Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират, смята още той. В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим“, обясни още професорът. „Най-важното е контролът и самоконтролът. В момента случаите са толкова много, че ако широко не се възприемат бързите антигенни тестове, лабораториите са претоварвани. В училищата, тестът се прави от обучен медицински служител, в болниците, това е първият скрининг за коронавирус. 15-20 лева струва, това трябва да го има в Бърза помощ, трябва да се хващат случаите и да се изолират. И не трябва да разчитаме десетимата служители по контрол на РЗИ, а всички, на първо място БАБХ, след като казах, че трябва да контролират магазините, лично директорът на БАБХ ми се обади. Да има контрол над кетъринга, хората да са сигурни, 2 минути микровълнова печка – няма коронавирус“, заяви той.

Кантарджиев допълни, че има бързи тестове за грип, които позволяват по-бърза реакция и навременното му лечение. По думите му гриповете не трябва да се подценява, а е необходимо навременното му лечение в зародиш. На същия принцип е и лечението на коронавирусът, уточни той. Вирусните инфекции започват от гърлото и трябва да се хванат там, преди да слязат надолу по белия дроб, с което може да възникнат усложнения.

Министърът на образованието възрази за затварянето на училищата. „Не трябва да се пристъпва към преминаване в електронно обучение на малките ученици в началния курс“, призова Красимир Вълчев. Той държи на локалния подход за затваряне на училища и карантиниране на паралелки и отрече да е прехвърлял отговорността на училищните директори.

В същото време Вълчев призна, че неговите аргументи олекват пред тези на здравния министър, тъй като става дума за човешки животи. Той се аргументира, че в дългосрочен план това ще се отрази върху качеството на образованието и ще има проблеми със социализацията и качеството на образованието.

Сегашното решение на гимназиите да бъдат затворени е разумно и балансирано, уточни той. „При гимназиалния етап обучението в електронна среда е по-ефективно, при по-малките не е толкова ефективно. Особено в първоначален етап е с много ниска степен на ефективност. Учениците в гимназиалния етап не задължава родителите да са край тях“, коментира той.

„Четирима учители са починалите в последните две седмици. Затова трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите, които се борят със епидемията. Убедени сме, че по линия на възпитанието можем да постигнем много повече, ако продължаваме с решенията на централно затваряне. Училищата не трябва да се затварят първи“, отново повтори тезата си просветният министър.

 

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...