Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

BIG5 Без категория Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде компетентният орган, който ще извършва подбора на кандидатите за европейски делегирани прокурори.

 

 

Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се урежда сътрудничеството с оглавената от Кьовеши Европейска прокуратура, която бе създадена като звено за борба с престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза. По регламент държавите трябва да излъчат европейски делегирани прокурори (които може и да са съдии и следователи).

На практика европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от държавното обвинение в България. На министъра на правосъдието пък ще бъде задължението да уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури.

Европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България и разполагат с правомощията на прокурори по този закон – е предвидено още. С други думи, макар че ще работят с Европейската прокуратура, у нас те си остават редови обвинители.

Дава се заявка и за „институционална гаранция за независимостта на тези прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, включително на главния прокурор“.

По време на днешните дебати опозицията от БСП остро възрази срещу готвените промени. Според левицата Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да бъде органът, който да излъчва кандидатите, а не единствено колегията на прокурорите.

Така в работата на този орган ще могат да се включат и други магистрати. „Въпросът е – кой ще изберем и как ще го изберем?“ – заяви лидерът Корнелия Нинова, според която най-големият проблем на днешните управляващи е корупцията.

„Трябва да отчетете кога европейските ни партньори имат доверие в България – когато управлява ГЕРБ и Борисов“, не закъсня отговорът на Десислава Атанасова от управляващата партия.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ще ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

Преди време пък законодателният орган реши делата, образувани от европейските прокурори, да бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че българският представител в колегията на Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. Тя беше одобрена от Съвета на ЕС през лятото, заедно с представителите на останалите 21 държави от съюза, които участват в Европрокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши.

източник: Епицентър

Последни новини

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

Левицата влиза в надпреварата за вота с №4 в бюлетината и със слоган: “С грижа за хората“  БСП уверено стартира откриването на предизборната кампания за...

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров

Байрактаров остава от малкото, които се бореха срещу бедността в България и ЧСИ-тата и сърцато се бореше срещу обирджийството на топлофикация и ВиК монополистите   Граждани...

Bloomberg: Над 60 хиляди компании по целия свят са хакнати поради уязвимост в софтуера на Microsoft

Според агенцията, ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността  Най-малко 60 000 организации по целия...

Николай Марков: И по турско не е имало толкова разпасан и крадлив башибузук в клетата ни територия

Обещаниия, клетви, предателства и пореден позор - това ще последва, пише в социалната мрежа експертът по национална сигурност  "Политическата кошница с обещания е препълнена със...