БСП привика Деница Сачева в парламента да отговаря за пенсиите

BIG5 АКТУАЛНО БСП привика Деница Сачева в парламента да отговаря за пенсиите

 

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големият провал на управляващите

„Вие сте поредният социален министър, г-жо Сачева, който не успя да се пребори да има преизчисление на старите пенсии.“ Tака се обърна към социалния министър народният представител  от  ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева.

Деница Сачева бе единият от министрите, които се явиха в пленарната зала на Народното събрание в петъчния парламентарен контрол, по настояване на левицата, откъдето поискаха отговори на сериозни въпроси, свързани със социалната сфера.

„За пореден път пенсионерите бяха излъгани и обещанията не са реалност“, коментира Виолета Желева по повод дейността на социалното министерство по отношение на пенсиите. „Пенсионерите заслужават достойни старини и достойни доходи. Искам ясно да заявя, че не сме против увеличение на минималната пенсия, но това трябва да стане чрез социалното подпомагане. То няма как обаче да бъде справедливо към всички пенсионери – ще бъде справедливо, ако минималната пенсия се увеличи, но също така има и преизчисление на старите пенсии.“  Това заяви още от трибуната на Народното събрание депутатът от Парламентарната група на „БСП за България“ Виолета Желева по време на разискванията за подобряване адекватността на пенсиите в България, инициирано от левицата. „Нека да спрем с популизма и театъра, да не превръщаме българския пенсионер в заложник“, призова също така Желева.

Друг народен представител от парламентарната група на социалистите, Надя Клисурска, бе директна: „Справедливост при пенсиите при Борисов няма – само преизчислението е решение“. Тя конкретизира и че справедливост при пенсиите продължава да няма и при трите правителства на Борисов, а ножицата между стари и нови пенсии става все по-голяма.

„БСП предлага преизчисление на пенсиите – това е решението за достойни доходи на възрастните хора”, заяви Клисурска в питане относно политиката по подобряване на пенсиите в България.

„Необходима е нова дългосрочна визия, предвидимост и предсказуемост за пенсиите. Пенсиите по презумпция са обвързани с индивидуалния принос, но той вече май няма значение, защото има разлики от 200 лева за една и съща категория работници.”, припомни Клисурска. Тя поясни, че управляващите твърдят, че няма нужда от реформа, защото тя била направена през 2015: „И тук лъжат, след като замразиха коефициента за стаж, който трябваше да расте до 1,5. Отговори няма, а само стихийни политически решения, които погребват справедливостта в пенсионната система.”, завърши Надя Клисурска.

Според Георги Гьоков, също член на групата на левицата в парламента, никой не може да оспори, че пенсиите са най-големият провал на управляващите.

„Равнището и динамиката на доходите през последните години в България не показват, че това правителство е способно да измъкне страната от последното място в ЕС по доходи. България си остава с най-нисък жизнен стандарт и равнище на доходите в Европа.“ Тази констатация Гьоков направи от трибуната в пленарна зала в днешния ден. По думите му ниското равнище на доходите е съпроводено със сериозен спад в покупателната способност, задълбочаващи се неравенства и липса на справедлива и ефективна социална защита на бедните.

„Възрастните хора са най-заплашени от бедност, социално изключване и материални затруднения. Доколкото пенсиите са основният източник на доходи за тях, никой не може да оспори, че там е най-големият провал на управляващите в политиката по доходите“, заключи Гьоков.

„В бюджета на ДОО за 2021 г. е предложено и решение на група въпроси, свързани с подобряване на адекватността на пенсиите не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план“, каза Деница Сачева по време на дебата за пенсиите.

„Вече беше казано от трибуната това, че краткосрочната визия за подобряване на адекватността на устойчивостта на пенсионната система може да бъде видяна в проекта на закон за ДОО. Няма да се спирам за всичко, което този закон съдържа, както по отношение на повишаване на максималния размер на минималната пенсия, на максималната пенсия, на 50-те лв. добавки, на факта, че пенсията през 2021 г. един пенсионер ще достигне 488.97 лв. и това е номинално нарастване с 18.6 %“, каза още министър Деница Сачева.

Тя обърна внимание на темата за преизчисляване на индивидуалния коефициент.

„В проекта на Закона за бюджет на ДОО за 2021 г. е предложено и решение на група въпроси, които са пряко свързани с подобряване на адекватността на пенсията не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Това е темата за индивидуалния коефициент, който се използва за определяне на размера на пенсията, изплащана от ДОО на лицата, родени след 1 януари 1960 г. с така наречената редукция, като се определя по начин, определен в Кодекса за социално осигуряване“, каза още министър Деница Сачева.

По думите й именно необходимостта пенсиите да се допълват със социално подпомагане е също една от политиките, които са заложени в държавния бюджет за следващата година, в който 47 млн. лв. са отделени за добавка от 120 лв. за онези пенсионери, чиято пенсия е от 300.01 лв. до 369 лв., колкото е линията за бедност.

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...