Николай Радулов: Нашият принос в международните отношения се изчерпва с козируването

BIG5 АКТУАЛНО Николай Радулов: Нашият принос в международните отношения се изчерпва с козируването

Нашият принос в международните отношения се изчерпва с козируването, смята експертът по сигурност проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.

 

Той бе гост в сутрешния блок на БТВ във връзка с ужасния терористичен акт в Ница, където трима души бяха нападнати с нож смъртоносно.

Тъй като до джихадистките атаки се стигна след напрежение между президентите на Франция и Турция, Радулов бе запитан дали българският премиер Бойко Борисов може да посредничи в уреждане на отношенията им. „Той може да пожелае да е посредник, но в международните отношения нашето влияние е в сферата на козируването и нищо повече“, заяви със съжаление той.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Втори терористичен атентат с обезглавен беше извършен вчера във Франция. След убийството на учителя, показал карикатурите с пророка Мохамед, мишена стара църква в центъра на Ница. Убити са трима души, сред които и жена, която е обезглавена.

 

За потенциалните извършители няма никакво значение какво заявява Макрон, има значение за французите, каза проф. Радулов по повод декларациите на френския президент, че страната няма да се откаже от ценностите си.

„За французите има значение какво казва Макрон, но за потенциалните
извършители няма никакво значение. Той ще заяви и ще го изпълни – да поддържа строги мерки, да увеличи бюджетите за сигурност, но това не е от решаващо значение за тази обстановка, в която са попаднали“, допълни проф. Радулов.

 

Експертът подчерта, че голямо значение и опасност има позицията на Турция, защото страната има диаспора почти във всяка европейска страна, която е пронизана от щатни служители на тяхното разузнаване.

 

Ердоган става все по-голям привърженик на мюсюлманското и тези хора може не само да наблюдават, но и да подпомагат враждебни действия, смята той.

 

Проблемът е свързан с мигрантите и миграциите и невъзможността на която и да е полиция по света да наблюдава толкова хора, посочи той. И цитира, че полицията и спецслужбите на Париж следят над 8000 души по официални данни.

 

Според Николай Радулов мултикултурният модел се е провалил, но трябва да се намери нещо подобно, за да се интегрират мигрантските общности.

 

По думите на професора, проблемът е свързан по-скоро с мигрантите и миграцията, с големи обособени групи от мюсюлмани във Франция, както и с невъзможността на която и да е полиция по света да наблюдава толкова много вероятни обекти.

„Това е социален проблем, държавата трябва да измисли и да изпълни политики, свързани с размиването на тези общества“, отбеляза проф. Радулов.

 

Не мога да си обясня как млади хора биха извършили такова нещо без специална подготовка, коментира Радулов обезглавяването на жертвите от терористите.

 

„Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден за идентификация, тъй като става дума за хора, които работят самостоятелно. Те са обработени чисто психологически със съответната пропаганда от каналите, които има и „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, работят с подръчни средства“, посочи проф. Николай Радулов в предаването „Тази сутрин“.

 

„Тук няма групи, индивидуален е извършителят. Оръжието, което е използвал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е трудно за проследяване“, посочи проф. Радулов.

 

Според него, ако трябва да се говори за предотвратяване на този тип престъпления, би трябвало да говорим за високи технологии, за много полиция на терен на улицата, за включване на системите на наблюдение на изкуствен интелект, както напоследък става в Москва.

 

Това са много пари на данъкоплатците и сравнително ниска гаранция за безопасност на първи етап, посочи експертът.

„При последния случай говорим за определени умения, тъй като да прережеш на човек гърлото не е толкова лесно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкова лесно. Това специалните части много добре го знаят и се тренират за тези неща“, обясни проф. Радулов.

Последни новини

Горбачов: Наложително е Путин и Байдън да се срещнат

Най-важното е да бъде избегната ядрена война, подчерта последният съветски лидер  Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен глава Владимир Путин...

Проф. Георги Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света

БСП има всички възможности на тези парламентарни избори да бъде първа политическа сила  „Всяка държава в условия на извънредно законодателство може да сключи договори с...

Франция срещу американския либерален екстремизъм

Френският президент и неговото правителство посочиха мазохистичните политики на идентичността от американските академии като заплаха за целостта на Франция и фундаменталната ценност на републиката...

Идва моментът на нашето свободно волеизлияние

Ваксинация под формата на такъв прочувствен художествен спектакъл не сме имали. Очакваме съвсем скоро правителството да поръча и песен на звездите на българската естрада...