Почина актьорът Шон Конъри

BIG5 ПРОФИЛ Почина актьорът Шон Конъри

 

Шон Конъри, актьорът, който „даде лице на Джеймс Бонд“, почина на 90-годишна възраст, съобщи „Дневник“, позовавайки се на Би Би Си.

Интересно :: Шон Конъри на 90 г. - играл ли е Бонд с перука? :: Monitor.bg

Кариерата му продължи десетилетия и включване заглавия като „Ловът на „Червения октомври“, „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“, „Шотландски боец“ и „Скалата“.

Шон Конъри е работил с режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на „Оскар“ за филма „Недосегаемите“, както и на награди БАФТА, „Златен глобус“ и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

През 2004 г. The Sunday Herald го обяви за „най-великия жив шотландец“, а през 2011 г. проучване на EuroMillions – за „най-голямото живо национално съкровище на Шотландия“.

Конъри прекара голяма част от живота си като жител на Бахамите, но подкрепяше Шотландската национална партия и исканията за независимост на Шотландия.

Конъри е отказал да изиграе ролята на магьосника Гандалф в екранизацията на „Властелина на пръстените“ на Питър Джаксън с мотива, че „не разбира сценария“, пропускайки 30 млн. долара хонорар и 15% от боксофиса. По същите причини отказва да изиграе и „Архитекта“ в трилогията на сестрите Уашовски „Матрицата“.

В интервю от 2005 г. заяви, че вероятно няма да прави повече филми, защото „му е писнало от идиотите, които работят в Холивуд сега“. По-късно негова говорителка уточни: „Но все пак един от известните му филми се казва „Никога не казвай никога“.

Конъри бе обявен още „най-сексапилният мъж“ на сп. „Пийпъл“ през 1989 г. и „най-сексапилният мъж на века“ през 1999 г.

Последни новини

И все пак ще ни “чипарат” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...

Кристиан Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов

3,5 млрд. лева са загубите за България от усвояването на европейските средства от ГЕРБ  "Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите...

Държавата пласира трети поред дълг за тази година

Новият дълг ще бъде в размер на 200 млн. лева  За трети път тази година държавата ще се опита да пласира вътрешен дълг, съобщи Българската народна...