Проф. Томас Камрад: Имунитетът срещу коронавируса е много кратък, а стаден имунитет няма

BIG5 ИНТЕРВЮ Проф. Томас Камрад: Имунитетът срещу коронавируса е много кратък, а стаден имунитет...

Вече е сигурно: имунитетът срещу коронавируса е само за кратко време. Затова единственото спасение е ваксината. „Стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера“, казва германският имунолог проф. Томас Камрад в интервю на „Дойче Веле“

 

 – На фона на нарастващия брой новозаразени в Европа въпросът за имунитета става все по-важен. Но ново изследване на Кралския колеж в Лондон разби надеждите за естествен имунитет, като показа, че намалява делът на преболедувалите Ковид-19, които са развили имунитет срещу заразата. Какво означават изводите от това изследване?

– Това мащабно проучване потвърждава изводите от други по-малки изследвания по същата тема. А именно, че антителата представляват само временно решение. При някои пациенти само няколко месеца след заразяването вече не могат да бъдат установени никакви антитела.

Различните изследвания стигат до различни резултати. Според едните, имунитетът продължава най-малко пет месеца, а в други се говори само за два месеца и половина. Как се обясняват тези разминавания?

– Два месеца имунитет е минимумът, като това далеч не важи за всички, а само за някои хора. Учените са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Но е твърде рано за окончателни заключения, тъй като познаваме вируса от едва 9 месеца и не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например.

Можем ли на базата на досегашните познания да кажем какъв е минималният срок, в който след зараза с коронавируса имаме имунитет?

– Само при една малка част от хората след 2-3 месеца вече няма и следа от антитела. При останалите имунитетът продължава по-дълго.

А колко голяма е опасността да се заразим повторно?

– Има вече такива случаи, от което следва, че това съвсем не е изключено. При тях обаче беше установено, че става дума за различни щамове на вируса – тоест, говорим за две различни инфекции. А и досега това са по-скоро единични случаи.

А каква е вероятността вирусът да мутира и така да загубим придобития имунитет?

– Минимална. Принципно мутацията не е изключена, но коронавирусите не мутират толкова често. Затова бих казал, че е малко вероятно придобит имунитет да бъде загубен заради мутиране на вируса. Основният проблем е в това, че имунитетът има кратък живот и изчезва от само себе си.

В началото на пандемията някои политици и експерти заложиха на стадния имунитет. Провали ли се междувременно тази концепция?

– Дадено нещо може да се провали само ако изобщо е имало шансове за успех. За мен стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера. Да чакаш да се заразят толкова много хора, че обществото да добие по този начин групов имунитет, в случая е напълно невъзможно – включително защото трайността на имунитета срещу този вирус очевидно е твърде кратка. Единственият път към стаден имунитет преминава през сигурна и ефективна ваксина, която да предлага дълготрайна защита.

Проф. Томас Камрад е президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската клиника в Йена. Следвал е медицина в Кьолн, Виена и Берлин и е работил в Университетската клиника в Бон, в берлинската болница Шарите и в Масачузетския технологичен институт.

 

 

Последни новини

Протест в София срещу застрояването на Черноморието

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са...

Мегаделото САПАРД приключи след 13 години – без осъдени поради давност

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, бизнесмените Марио Николов и  Людмил Стойков бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема...

И все пак ще ни “чипират” – вижте как

Създава се "цифров зелен пропуск"  Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно...

„Най-после си имаме и забранен национален празник“

Иво Христов: При спиране от контролните органи съобщавайте, че няма да преминавате в друга област; Гергана Пирозова: Важното в случая е да се попречи президентът...