Томислав Дончев: Едно затваряне е огромен шок върху икономиката и хората

BIG5 АКЦЕНТИ Томислав Дончев: Едно затваряне е огромен шок върху икономиката и хората

 

Вицепремиерът обеща всички българи, които са над 65 години и са карантинирани, при поискване да получават храна по домовете

 

 

Всички българи, които са над 65 години и са карантинирани, при поискване ще получават храна по домовете. Ако се предприемат по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса, фокусът трябва да е върху рисковите групи, коментира пред „Дарик“ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той каза още, че на общинско ниво там, където е имало нужда, капацитетът на патронажа е бил усилен. По думите му няма как всичко в България да бъде затворено, по примера на Франция. Дончев даде за пример Германия и думите на канцлера Ангела Меркел, която обяви, че страната няма ресурс да се справи, ако бъде блокирана отново, както през март.

В отговор на въпрос кой е писал Плана за възстановяване и устойчивост на България, Дончев заяви, че са го изготвили експерти в Министерския съвет и Министерството на финансите.

Планът е структуриран в четири стълба, но това не е финална версия на документа, уточни Томислав Дончев. Един подобен документ не трябва да се превръща в миш-маш от исканията на всички. Трябва да има ясна рамка, посочи вицепремиерът.

„Крайният срок за представяне на националните планове за възстановяване и устойчивост е април месец 2020 г. Тази първа версия ще бъде изпратена на Европейската комисия. Това не е финална версия на документа. Процесът по съгласуване със заинтересованите страни дори е по-важен от самия документ. Тотален консенсус е невъзможен, но когато сме положили усилия да намерим обществен баланс по темата, ще имаме удовлетвореността, че сме разработили най-правилният пакет от политики“, посочи Дончев.

„Не знам кога ще изчезнат здравните рискове, но този план ще започне да се изпълнява във втората половина на следващата година. Той не е за бърза реакция за справяне с пандемията, а е ориентиран към последиците.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тази година близо 1 млрд. лв. бяха пренасочени за мерки в подкрепа на здравната система. Средствата за следващата реакция са в съвсем друг инструмент, който се казва React-ЕU, които е на стойност 1.3 млрд. лв.

Това е допълнително финансиране по съществуващи оперативни програми и е най-бързият вариант за реакция за справяне с кризата, както и пренасочените средства от оперативните програми.

Националният план за възстановяване е ориентиран за възстановяване на икономиките със създаване на дългосрочни предпоставки за растеж и реформи. Тук ще има и мерки за допълнителна квалификация на медицинския персонал. Всички мерки могат да бъдат допълвани. Този документ трябва да има ясна политическа рамка, насочена към предизвикателствата, които имаме сега, и тези, които ще имаме през следващите 6 години“, каза още вицепремиерът.

Работи се активно за електронното здравеопазване и електронната рецепта. Това е един от модулите, които се надявам да се активират до края на годината, заяви вицепремиерът.

„Допълнителна помощ за личните лекари е необходима. Работи се активно и за електронното здравеопазване. Няколко от модулите в системата на електронно здравеопазване ще бъдат факт преди края на годината. Електронната рецепта е един от модулите, които ще се активират първи. Надявам се да стане до края на годината. Въпросът е не само да се разработи една система, която да позволява да се обслужват пациентите без да се разнасят хартии, но и да не се позволи да изтичат безцелно и без ефект пари от здравната система“, посочи Дончев.

Той коментира и предприетите мерки в помощ на бизнеса. „Схемата „3-10“ ни позволи да се стигне до много малки компании“, обяви Томислав Дончев.  „Много са мерките, предвидени за бизнеса. Ще продължат мерките за ликвидна подкрепа за сметка на сега действащата програма „Иновации и конкурентоспособност“ от типа 3-10. Това е първата схема без конкурентен подбор и с ясни и прости критерии. Идеята беше парите да стигнат до всички засегнати.

Фокусираната подкрепа за бизнеса ще бъде от инструмента React- EU. За бизнеса на разположение ще бъде и новата оперативна програма, където акцент ще бъде и дигитализацията, като моята идея е да опитаме да стигнем до всички и да имаме бърз и лесен достъп“, посочи той.

По думите му, освен тези мерки, в Националния план за възстановяване са предвидени и много мерки и мероприятия за бизнеса, но със специален акцент върху иновациите, реиндустриализация и бизнес инфраструктура.

„Мащабни инвестиции в асфалт няма в Националния план за възстановяване. Обясних вчера всички инструменти. В плана е това, което не достига и това, за което няма достатъчно средства в останалия пакет за финансиране. Много са мерките, предвидени за бизнеса“, допълни той.

По думите му има още една схема, която ще се финансира от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ тази есен, която е фокусирана за цялостна реорганизация на работните процеси в условията на пандемия. „Много мерки бяха направени от пролетта, но тази специализирана схема в рамките на тази година мисля, че финансирането ще е достъпно за фирмите“, каза още Дончев.

Последни новини

Защо в Германия искат да премахнат думата „раса“ от конституцията

Управляващите в Германия търсят мнозинство за прокарване на поправка думата "раса" да бъде извадена от конституцията и да бъде заменена със забрана за дискриминация...

И структурите във Враца скочиха срещу Слави: Разочаровани сме! Има задкулисие!

Защо никой не ни попита кой да застане начело на листата в областта? И защо от медиите научаваме кой е водачът ни и кой...

Мариус Куркински: Преходът беше брутален и зверски планиран – съсипа пролетариата и роди измекяри

„На 40 нямах усещане, че имам собствен живот – съществувах заради театъра и той беше всичко за мен. Бях подчинил съществуването си на него....

Сенатът на САЩ гласува икономическия пакет от 1,9 трилиона долара за възстановяване на американската икономика

Окончателният законопроект включва еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци  Американският сенат в събота прие плана за облекчаване на икономическата и здравна...