„Капачки за бъдеще“, за да има у нас детски неонатални линейки

BIG5 АКЦЕНТИ „Капачки за бъдеще“, за да има у нас детски неонатални линейки

 

Всеки може да предаде своитке капачки до 15-15.30 ч. днес на площад “Батенберг” в София

 

В Деня на народните будители в София се провежда седмото издание на инициативата „Капачки за бъдеще“. Различното този път е, че кампанията вече има нова цел.

„Новата ни цел е детски неонатални линейки, защото в България има една и половина детска линейка и тя се намира в София. Неонаталани линейки в държавни и общински болници няма, а не рядко се налага да се транспортират малки бебенца, недоносени бебета и тежки случаи и там е много важно линейката да е качествена, да няма вибрации, които да излагат на риск здравето на децата“, обяснява Лазар Радков, който е един от основателите на иницциативата, пред БГНЕС.

По думите му една такава линейка ще обслужва няколко области и на първо време държавата ни има нужда от 7-8 такива специализирани автомобила. Радков посочи, че цената на такава линейка е между 150 000 – 250 000 лева и тя зависи от нивото на оборудване.

„Ще работим в идните години, както подменихме всички най-стари кувьози, така и да осигурим линейки за различните региони на България“, обеща Радков и добави, че провеждат консултации, за да изберат най-добрия вариант. Той подчерта, че закупуването на кувьозите са стрували около 200 000 лева, а сега само една линейка е на такава стойност, което прави задачата им доста по-сложна, но това няма да ги откаже да реализират намерението си.

Съоснователят на кампанията разкри, че вече са получили дарения за закупуването на неонатална линейка и ще бъдат додени средства от предадените капачки, с които се надява скоро да бъде закупен първият специализиран автомобил.

Радков обясни, че при предната инициатива са събрали 70-75 тона капачки, но сега очаква количеството да е по-малко, защото хората са имали значително по-кратък период да събират капачки.

„Подготвили сме за между 30 и 50 т.“, посочи той.

С 5 литрови бутилки пълни с пластмасови капачки крачат Илона Митова, която заедно със своето дете, участва за първи път в инициативата.

„Каузата е изключително благородна и имаме нужда от линейки за деца, нуждаещи се. Като имаме предвид здравеопазването на какво положение ни е, трябва да участваме всички и да помагаме“, заяви тя и призова държавата да се замисли сериозно какво прави по отношение на здравната система у нас.

В кампанията своите капачки предадоха и учениците от столичното 93-то училище.

Всеки може да предаде своитке капачки до 15-15.30 ч. днес на площад “Батенберг” в София, пише БГНЕС.

Последни новини

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...

Крум Зарков: БСП има ясни идеи за реформа в правосъдната система

Формулата е кураж, почтеност, компетентност  „Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната ни система. Отговорните политически сили не трябва да бягат от...

Стоян Мирчев: Чрез гражданските квоти отворихме широко ветрилото на партията

Проблеми има, около тези проблеми има въпроси, а ГЕРБ не успява да отговори адекватно.  „Ние сме единствената демократична партия и като такава след редене на...

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин: От България влизат най-много нелегални бежанци

 Тежки критики срещу Европейския съюз и упреци срещу България отправи сръбският министър на отбраната Александър Вулин. Той обвини ЕС в липса на позиция по...