Министър Ангелов: Няма да има прошка за болници, които връщат COVID пациенти

BIG5 АКТУАЛНО Министър Ангелов: Няма да има прошка за болници, които връщат COVID пациенти

 

Започнала е проверка по казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ

 

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в „Тази неделя“ по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени задължения – ще има наказания.

„Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка“, заяви проф. Ангелов.

Той добави, че в понеделник изтича карантината му (б.р. проф. Ангелов е контактен на премиера Бойко Борисов, който е заразения с COVID-19) и се връща на работа, като лично ще инспектира работата в големите столични болници.

Здравният министър беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи. „Не може линейката да седи пред болницата с пациента, той се сваля в лечебното заведение и там се уточнява. (…) И ако този човек е за болница – се настанява!“, допълни той.

Относно въпроса задъхва ли се столичната Спешна помощ, проф. Костадинов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден в София има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта – 284. „Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме го осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза ресорният министър.

Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

По проблема с хоспитализациите здравният министър заяви, че не е работа на гражданите да прозвъняват болниците и да търсят места за хоспитализация. По думите му от снощи на територията на София няма проблем с леглата. „Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции – всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции – да разкриват максимален брой легла!“, възмути се проф. Ангелов.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Относно бързите тестове, министърът заяви, че ведомството не е получили потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болници дали те могат да са алтернатива на PCR-ите. Проучване е показало, че цените на антигенните тестове в България са изключително различни – от 10 до 23 лв.

„Министерството на здравеопазването се ангажира да осигури най-евтините и ефикасни на колегите, които са на първа линия, за да могат да извършват скрийнинг. Към момента тези тестове не могат да заместят PCR-ите“, каза още той.

Относно отказът на лечение министър Ангелов заяви, че е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с COVID-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки.

„Страхът не може ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София – да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат – за мен остава неразбираемо“, уточни здравният министър. Той допълни, че за подобни казуси се подготвя законова поправка, която да ги регламентира. „Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“, каза още той.

Мерките срещу разпространението на COVID-19 остават същите, заяви проф. Ангелов. Нови мерки не се предвиждат, нo трябва да се затегне контролът, категоричен е здравният министър. По думите му за целта са ангажирани служителите на реда. „Ако тези мерки се спазват, всичко ще си дойде на мястото. Няма как ние да сме казали, че нощните заведения няма да работят и медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва: „Тук коронавирус няма, всичко е наред“. Е, това ли е съзнанието на българите? Така ли трябва да правим? Да търсим начин как да заобиколим закона, това нормално поведение ли е“, възмути се здравният министър. Tой призова хората да ограничат социалните си контакти и излизания по заведенията, за да може натискът върху здравната система да намалее.

 

Последни новини

Сергей Лавров: Covid-паспортите в ЕС означават насилствена ваксинация

 Москва се надява, че решението за въвеждане на ваксинационни паспорти в Европейския съюз няма да доведе до дискриминация на гражданите на Русия. Това заяви...

Почина Клара Маринова

 Топ телевизионерката и любимата водеща на зрителите от времето на соца Клара Маринова е починала, пише Lupa.bg. Журналистката е претърпяла операция на коляното миналата година,...

Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на връх Шипка. 3 март е ден за почит и единение около историческата истина,...

Герхард Шрьодер и бивша австрийска външна министърка номинирани за шефове в „Роснефт“

 Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на...