В Ивайловград: Сватбари потъпкаха исторически артефакти

BIG5 АКТУАЛНО В Ивайловград: Сватбари потъпкаха исторически артефакти

Сигнал в социалните мрежи стана причина за проверка на Прокуратурата. Става въпрос за сватбено тържество в античната вила „Армира” в Ивайловград, на което гостите са стъпвали по античните мозайки.

 

 

В събота следобед семейство Иванови посещават „Армира“ край Ивайловград, където има антични мозайки на 2000 г., но с изненада се натъкват на сватба в единствената запазена у нас древноримска вила.

„Започнаха да идват гостите от сватбата и ми направи впечатление, че те абсолютно не се съобразяват с факта ,че ходят по мозайките. Всички от дамите бяха в официално облекло, на високи токчета, разхождаха се по мозайките, като по същество стъпваха по артефактите на музея“, разказва пред БТВ от първо лице за скандалния случай Димитър Иванов.

Ритуалът на младоженците е бил на място, където е разрешено да се ходи, а гостите е трябвало да бъдат на стъклени платформи. Част от тях обаче предпочели да наблюдават церемонията в т.нар. зала за пиршества, стъпвайки върху уникалните мозайки. Мъжът прави забележка на длъжностното лице, извършващо бракосъчетанието. Оказва се, че това е лично кметът на Община Ивайловград – Диана Овчарова.

„Госпожа Овчарова каза, че не е моя работа да се занимавам с това как се спазват правилата. В последствие тя обясни на посетителите, че мозайките са здрави и могат да се тъпчат“, разказва Иванов.

Заместник-кметът на Ивайловград потвърди, че е в този случай е допусната грешка. Днес кметът е в болничен. „Община Ивайловград отчита грешката си, за това, че е допуснато по мозайката да бъде струпвано. Предполагаме, че това се е случило с оглед спазване на противоепидемични изисквания и отстоянието от метър и половина“, обяснява зам.-кметът Светла Молова.

Утре от Министерството на културата ще проверят нанесени ли са щети на паметника от национално значение.

„Това определено е нарушение на Закона за културното наследство, Община Ивайловград, която стопанисва обект, а трябва да го пази от разрушаване, в което определено не се включва ходенето по мозайката.“, категоричен е регионалният инспектор от ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в МК Слави Славов.

С решение на Общински съвет Ивайловград, срещу 50 лева , всеки може да се бракосъчетае във „Вила Армира“. Тя е антична вила е паметник на културата. Една от четирите в света, които са запазени до днес. Открита е през 1964 г. при строежа на язовир. Наричат я „Бижуто на Източните Родопи“, включително заради напълно запазени антични мозайки. Част от тях бяха реставрирани преди 6 години, а вилата напълно – реновирана с близо два милиона лева от Европа.

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...