Здравният министър започва проверки по болниците: Няма да има богопомазани!

BIG5 АКЦЕНТИ Здравният министър започва проверки по болниците: Няма да има богопомазани!

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов започна от днес проверки по болниците в София и в страната, за да види дали наистина заведенията отказват да лекуват болни с COVID-19.

 

„Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата- – денонощно!“.

По думите на министър Ангелов по Конституция всички болници са равни и частните болници „трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация“.

От снощи на територията на София проблем с леглата няма. До 12 часа сме разкривали допълнителни легла. Нека ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за никого. След като в лечебно заведение има свободни легла, да ги разкриват. Първо ще си разкриеш COVID структура и след това ще мислиш за другите частни услуги“, каза още Ангелов.

Всичко това е отглас от скандала с Четвърта градска болница в София, който настана след репортаж на БНТ в петък. Телевизионното предаване накара Ангелов да предприеме спешни действия, а после декларира, че проблем с леглата в столицата вече няма.

Пак за днес е планирана среща с всички частни болници, от които се очаква да предоставят около 100 линейки. С таксиметрови компании също ще се договаряли допълнителни коли за лечебните заведения.

Новото по отношение на координацията между болниците и касата е, че директорите на лечебните заведения вече сами ще вземат решения за организацията за хоспитализацията на пациентите.

Няма да се изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата от договорения общ брой. Няма да е нужно и допълнително съобщаване на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с Covid-19.

По линия на МВР Спешна помощ в София ще получи 25 автобуса. Пред някои болници ще се разкрият фургони за набиране на проби и за бърза диагностика на болни, които не могат да се срещнат с личните си лекари, съобщи здравният министър. Той заяви, че не е приемливо лечението да се провежда по телефона.

Специалисти от Националния център по заразни болести предстои да бъдат командировани в районните здравни инспекции, които също изнемогват.

Не приемам обяснения, че в болниците няма възможност за допълнителни легла, или че няма достатъчно лекари и сестри, при положение, че в момента са спрени плановите операции и приемането на планови пациенти“, каза още Ангелов.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Според него е недопустимо лекари, положили Хипократовата клетва, да отказват да лекуват: „Страхът не може да ни води във вземанетона решения“.

Ако трябва сам ще вляза в болницата. Ще призова и депутатите-лекари да свалят костюмите и да влязат в ковид-отделенията„, каза здравният министър.

„Да ме чуят внимателно директорите на болници в София – щом има лечебно заведение за активно лечение с разрешително за дейност и има заповед на министър за разкриване на 10% от капацитета на болницата за болни от коронавирус, това трябва да бъде изпълнено. Всеки обича на хляба мекото и на работата лекото, но сега не е времето“, каза здравният министър пред бТВ.

По-късно пред БНР здравният министър съобщи, че се подготвя законова промяна, според която болници, които отказват да приемат болни с коронавирус, няма да получат финансиране от здравната каса. Освен това Ангелов заяви, че не се спазва стриктно т.нар. път на пациента, според който пациент със симптоми на Covid-19 трябва да бъде посетен и прегледан от личния му лекар, а след това състоянието му да бъда проследено с консултации по телефона.

Ангелов отправи апел и към гимназисти, студенти и техните родители да се избягват събиранията и посещенията на молове и заведения, след като учебният процес от няколко дни до 12 ноември се провежда онлайн.„Не е време за празнуване, да ограничим контактите си. Разумът ще ни спаси“, каза здравният министър.

Последни новини

Явор Божанков: Данните на bTV, че половин мандат не съм бил на работа, се потвърдиха като фалшиви

За разпространението на фейк новини няма виновни, както всичко в България - принципът е един и същ  „bTV разгласи неверни данни. Така им ги дали услужливо...

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...

Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

 Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на "Ер Франс". Това каза пред журналисти на летище...

Нов гаф на министър Банов: Оцениха скандално известния Деян Неделчев – Икебаната по-високо от „ФСБ“

 Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди...