Повечето учители подкрепят дистанционното обучение в прогимназиалния и гимназиалния курс

BIG5 АКЦЕНТИ Повечето учители подкрепят дистанционното обучение в прогимназиалния и гимназиалния курс

Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини

 

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние, съобщава БТА. 71,2 процента срещу 28,8 процента от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиалния етап, а 65,8 процента – биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г., съобщават от синдиката.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

„Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2 процент от респондентите учители смятат, че образователните институции крият опасност от зараза“, заявяват от синдиката. И коментират, че „разбира се, това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ“.

„Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране“, заявяват от учителския синдикат.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са болни от други болести. „Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук ръководствата на образователните институции са в огромно затруднение да осигурят замествания, дори и при 10 на сто от болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход“, посочват от синдиката.

И информират, че за началния етап 53,1 процента срещу 46,9 процента от анкетираните учители смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът – 56,5 на сто, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9 процента от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се, присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но, за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност. Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70 процента. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и директорите е поставено на карта, заявяват от синдиката.

Според него остават проблемите с липсата на дигитални средства и с дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2 процента от българските учители.

Синдикатът „Образование“, с председател д-р Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система, съобщава БНР.

Последни новини

Над 25 000 записани в електронния регистър за ваксинация в първия ден

Електронният регистър за записване за ваксина вече работи. Той беше пуснат малко след 17 часа вчера. Заради огромния наплив още в първите минути обаче...

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна, съобщиха от пресцентъра на левицата."В националните медии се тиражират напълно неверни и непроверени информации,  че...

Започва предизборната кампания

 Старт на предизборната кампания. От днес до 2 април партии и коалиции влизат в битката за народния вот. Заради извънредната обстановка големи събирания няма...

2198 са новите случаи на коронавирус

2198 са новите случаи при направени 12 167 проби. Това означава, че положителните са около 18%. 1 638 души са излекувани, починали са 93-ма. В...