Захариева: Скопие системно нарушава Договора за добросъседство, не сме готови да одобрим преговорите с ЕС

BIG5АКЦЕНТИЗахариева: Скопие системно нарушава Договора за добросъседство, не сме готови да одобрим...

 

Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерираме антибългарската кампания, подчерта външният ни министър след разговори с македонски представители в Берлин

 

Ние не можем да си затваряме очите и да се правим, че не виждаме, че има проблеми по изпълнение на договора с Македония. Това заяви външният министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Македония“, заяви Захариева. „Ние сме доброжелателни, но не може да правим компромиси, които ще продължават да водят до антибългарска кампания, това е позицията на българското правителство“, уточни министър Захариева.

„В последните няколко седмици след посещението на външния министър на РС Македония Буяр Османи в България има преговорни екипи и се водят преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и нашите съседи не са се променили от много години, откакто България винаги последователно е подкрепяла присъединяването не само на Македония в ЕС но и на Западните Балкани. Цялата дипломатическа служба и правителства положиха огромни усилия. Ако не искахме това, нямаше да сме първата държава признала Македония тогава и нямаше да сключим договор за приятелство и сътрудничество, и добросъседство, който по признание на всички европейски и световни лидери, даде силен импулс за сключване и на споразумението от Преспа“, каза Захариева.

„Ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношения и договор с България. В последните година и повече от година наблюдаваме крайно и системно неспазване на този договор. Не говоря само за историческата комисия. Има забележки по напредъка на Коридор 8, имаме случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, нежелание на Македония да се придържа към формулата за езика в договора. Съвместната историческа комисия не беше работила почти година. На България й се струва, че не е достатъчно темпото. По-големият проблем на България е, че тези исторически личности, за които има постигнато споразумение, не са обявени публично и не намират договореностите, отразени, каквато е целта в учебниците, в музейните експонати като единствената цел е премахване на езика на омразата. Няма как да постигнем това, ако личностите останат само на хартия в комисията. Няма я следващата стъпка за България -това е важен въпрос. Много обвинения чухме, че България не признава реалността. Напротив, ние признаваме реалността и само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата Македония. Това е една от много важните червени линии на България по отношение на изпълнение на договора“, заяви Захариева.

„Имаме някакъв напредък по отворените въпроси в Берлин за Македония. Използването на краткото име за България е важно те да декларират, че това не води до географската част от България, че не е свързано с териториални ли малцинствени претенции. Македония поеха ангажимент да декларират това. За езика, ние отново подчертахме че има два варианта, или използването на варианта от 2017 г. мисля, че и там имахме като цяло доста голямо сближаване на позициите в Берлин. До момента обаче все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Македония, но работим активно и с германското председателство“, уточни Захариева.

„Работим за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка, които са свързани с гаранции с одобрение на план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка и едностранно от Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции“, категорична е Захариева.

Осъзнавайки отговорността, позицията и на премиера и българското правителство е много ясна. Тя е: ние сме доброжелателни, но не може да правим компромиси, които ще продължават да водят до антибългарска кампания. Не може да приемем в ЕС и е трудно за целия ЕС да имаме отворени въпроси. Не всички членки на ЕС одобряват разширяването. Да, съгласна съм с колегите от Скопие, че никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя, същото обаче важи и за българските граждани. Няма как някой да каже, че този език е различен от нашия, затова намерихме формулата през 2017 г. Благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме стигнали до там, че да кажем „Да“, подчерта още Захариева и подчерта: За Скопие ще бъде голяма вреда да пропусне тази възможност.

По покана на германското председателство на ЕС снощи в Берлин се състоя среща на Захариева с представители на правителството на Република Северна Македония. Целта на разговорите бе България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на РСМ за членство в ЕС, съобщава БГНЕС.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини