Здравният министър: От четвъртък ще има медицински пунктове пред големите болници

BIG5 АКТУАЛНО Здравният министър: От четвъртък ще има медицински пунктове пред големите болници

Фандъкова: Директорът на Четвърта градска остава, не е време за оставки

 

„Навсякъде, където има лечебни заведения със 100 % собственост на държавата и такива с над 50% участие на държавата, това са всички големи и областни болници, пред тях до 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията по поставяне на мобилни постройки, тип фургони – медицински пунктове“. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти.

Той уточни, че в четвъртък в големите болници в София вече ще има такива пунктове. В мобилните постройки ще има екип лекар, сестра за консултации на хора, които имат нужда и не могат да стигнат до лекар или до личния им лекар, да може както да получат навременна консултация, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест.

„Идеята е максимално на много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната“, каза министър Ангелов. Според него е най-правилното, когато се извършват тестове, да се тестват хората със симптоми, тъй като тези, които са били контактни, почти винаги излизат с отрицателни тестове.

„Много рядко излизат положителни тестове на контактни хора. Всеки може да си направи тест на този пункт, който иска. Нека да няма обаче опашки, ако има струпване хората да носят маски. Нека мислим, че когато сме на разстояние под 1,5 м рискът съществува“, каза още Ангелов.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че директорът на Четвърта градска болница в София доц. Аркадий Иванов остава на поста си.

Припомняме, че в края на миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов поиска директорът на Четвърта градска болница да бъде отстранен, след като в лечебното заведение имаше случай на забавяне на приемане на пациент с коронавирус.

„Получих писмените обяснения на доц. Иванов, както и цялата документация от проверката. Свалени са записите от камерите по минути. Снети са и обяснения от всички участвали в забавянето при приема на пациента с коронавирус. Забавянето и престоя на линейката според записите е 66 минути, което не е по правилата. Четвърта градска болница има алгоритъм за прием на пациенти, с който е запознат целият персонал. Има пропуски при спазването на тези правила“, заяви Фандъкова.

„Имаме нужда от всеки един лекар, медицинска сестра и санитар. А те се нуждаят от ясни правила в тази ситуация. Не смятам, че е време за оставки. Трябва да се подобри организацията и работата и ще следя лично за това“, добави столичният кмет.

В момента при 8 места за пациенти с коронавирус в Четвърта градска болница вече са приети 14 души.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...