Нападателят от Виена – албанец с родители от Македония? (обновена)

BIG5 ПРОФИЛ Нападателят от Виена - албанец с родители от Македония? (обновена)

 

Искал да замине в Сирия, за да се бие заедно с ислямистите

 

Един от терористите, извършили атаката в австрийската столица Виена, при която загинаха четирима души, а 17 други бяха ранени, е албанец. Той е израснал в Австрия, но неговите родители са от Македония, съобщава електронното издание на един от водещите ежедневници в югозападната ни съседка – „Независен“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Информацията беше споделена от главния редактор на австрийския седмичник Falter Флориан Кленк, цитиран от изданието.

Той написа в социалната мрежа Фейсбук:

„Направих проучване. Името му е Куртин С., роден през 2000г. Той е на 20 години. Роден и израснал във Виена, има албански корени. Родителите му са от Северна Македония и не са знаели за ислямистките възгледи на сина си. Момчето беше в полезрението на властите като един от около 90 австрийски ислямисти, които искаха да заминат за Сирия. Той беше възпрепятстван да направи това през юли тази година. Полицията не е вярвала, че той може да извърши терористични атаки във Виена“.

По-късно българският консул във Виена Ивайло Варданов съобщи в ефира на БНР, че убитият атентатор във Виена е бил осъден през април 2019 годиназа дейност в полза на „Ислямска държава“. Присъдата е била за 22 месеца, но е бил освободен предварително през декември.

Ликвидираният нападател във Виена е 20-годишният Кютим Фейзула, известен на службите привърженик на „Ислямска държава”. На 25 април миналата година Фейзула е бил осъден на 22 месеца лишаване от свобода, защото се е опитал да замине за Сирия и да се включи в боевете на страната на джихадистите. На 5 декември е бил предсрочно освободен, защото възрастта му гарантира привилегии при излежаване на присъда.

Варданов подчерта, че до момента няма информация за пострадали българи и че се издирва най-малко още един участник в атентата.

„Изненадата за този атентат във Виена беше голяма, по-скоро се очакваше нещо подобно да се случи във Франция след атаката в Ница… Моментът е избран много добре от терористите, защото това е последният ден преди влизане в локдауна в Австрия. Времето беше приятно, имаше много културни мероприятия, хората бяха навън“.

Варданов описа картината в австрийската столица – почти няма хора по улиците, както и автомобили в т.нар. „сити“, градският транспорт функционира нормално, а метроспирката, близо до мястото на събитията, е затворена.

 

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест"   „Тези избори ще протекат в уникална...

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

На 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат...

Щом и Пената, дето две думи на кръст не може да върже, ще става депутат…

Дори Веселина Томова е без думи от надпреварата в реденето на листите  Надпреварата кой по-неподходящ за депутат да вкара в листите си, продължава с пълна...

Вицепрезидентът към управляващите: Никой друг в Европа не допусна такъв хаос с ваксините

Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, заяви Илияна Йотова по повод поклонението пред Докторския паметник в София пред загиналите медици в Руско-турската освободителна война  Героите...