Румен Радев: Не може да ипотекираме нашата национална идентичност

BIG5АКЦЕНТИРумен Радев: Не може да ипотекираме нашата национална идентичност

 

Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията, подчерта президентът

 

„Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един – отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония“.

Това заяви президентът Румен Радев по повод последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония.

Днес Румен Радев е разговарял с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори, подчерта Румен Радев.

„Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност“, заяви президентът.

Според него вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема.

Румен Радев коментира и мерките на правителството по отношение на пандемията.

„Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията, подчерта президентът.

„Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява“, допълни той.

Държавният глава призова хората да спазват мерките, да пазят себе си и своите близки, да укрепват имунитета си и да не разчитат на телевизионни спасители.

Президентът бе категоричен, че не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцеляване, да води страната през кризата: здравна, социална и икономическа. Той припомни, че многократно е призовавал правителството на Бойко Борисов да подаде оставка точно с този мотив.

„Беше пропуснато ценно време, за да се направи необходимата подготовка. Сега виждаме панически действия. Призовавам хората към спокойствие, но стриктно спазване на мерките. Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговори действия. Също така и непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме“, посочи държавният глава.

Радев уточни, че не нарушава наложената му карантина, тъй като предписанието, което му е било връчено от РЗИ, е изтекло снощи.

Той призова българите към подкрепа за лекарите и медицинския персонал.

[td_block_social_counter]

Последни новини