САЩ избират днес Тръмп или Байдън. Кой ще е победителят?

BIG5 ИНТЕРВЮ САЩ избират днес Тръмп или Байдън. Кой ще е победителят?

 

Освен за президент, американците гласуват и за подновяване на състава на Конгреса, ще бъдат избрани 35 нови сенатори

 

Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или да бъде сменен от демократа Джо Байдън, предава БТА.

Президентските избори в САЩ са непреки и са в един тур.

Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за 538 членове на електоралната комисия, които избират президента.

За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат, печели гласовете на всички местни електори.

Само два щата правят изключение от правилото „победителят взима всичко“ – Мейн и Небраска.

Тази година се очаква много висока избирателна активност. Близо 100 милиона американци предпочетоха да пуснат бюлетината си по пощата или чрез друг предварителен метод, за да избегнат струпването на хора в разгара на пандемията.

Освен за президент, американците гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса.

Събраните и похарчени от предизборните щабове тази година суми са рекордни – 6,6 милиарда долара.

Анализатори определят вота като най-важния за това поколение.

Кой ще бъде следващият президент на САЩ? В момента почти целият свят си задава този въпрос, отбелязва „Епицентър“.

Пред специалния пратеник на NOVA в САЩ Николай Дойнов говори Алън Лихтман – историкът, успявал да предвиди резултата на всички избори от 1984 г. досега.

– Каква е прогнозата Ви за тези президентски избори?

– Ще ви кажа. Като се позовавам на моите 13 основни принципа за наблюдение и прогноза на Белия дом, които коректно предсказаха всички избори за американски президент. От прогнозата ми, че Роналд Рейгън ще спечели през април 1982 г., във време на най-лошата рецесия от времената на Голямата депресия. За да стигнем до тази от 2016 година, когато познах, че ще спечели Доналд Тръмп.

Начинът, по който работи тази система от 13 принципа, измерва представянето на този, който в момента обитава Белия дом. Когато отговаряте само на 6 принципа от системата, мога да предвидя, че се очаква загуба. Сега Доналд Тръмп има 7 точки срещу себе си. С една повече от необходимото, за да се предвиди, че ще бъде победен. Така че моята прогноза е, че Доналд Тръмп ще загуби Белия дом, а Джо Байдън ще е следващият президент на Съединените щати.

– Това стопроцентна прогноза ли е?

– Е, все пак съм човек. Разбира се, че мога да направя и грешка. Но имам доста добра репутация, така че може да разчитате, че това е прогноза с много голяма точност.

– Кои от тези 13 основни принципа, които използвате, не могат да бъдат покрити от Тръмп в момента?

– Първият е в това, че Републиканците се представиха зле на междинните избори през 2018 г. Второто е краткосрочната прогноза за икономиката – влязохме в рецесия в изборната година. Дългосрочната прогноза за икономиката също не е в негова полза. Социалната тема също не е в негова полза заради всичко, което се случва в страната. Скандалите – любимият ми показател. Доналд Тръмп е едва третият президент, подложен на процедура по импиймчънт. А и във външната политика. Зетят на Тръмп Джаред Къшнер раздухваше успеха на договорките между Израел и някои арабски държави с посредничеството на Белия дом.

Но да сме наясно. Външната политика имаше само веднъж значение за изборите в САЩ. Когато Рейгън постигна монументален успех, сключвайки договора със Съветския съюз за ограничаване на въоръженията.

И последният и най-важен за мен показател, който измерва личните качества на кандидата, че Тръмп не покрива моята дефиниция за възможно най-харизматичния кандидат, който може да привлече маса нови избиратели. Точно обратното. Той се обляга на една тясна основа. 60% от американците не му вярват и не го харесват.

– Не смятате, ли че всеки действащ президент би загубил по същите причини?

– Категорично не. Аз предвидих втората победа на Джордж Буш, след като беше действащ президент през 2004 и това се случи година и половина по-рано. Аз прогнозирах и победата на Барак Обама през 2012. Вярвате или не, го направих още през 2010. И тогава ме атакуваха, че не могат да се правят прогнози толкова рано. А аз отговорих – разбира се, че мога, защото отчитам динамиката на целия процес на управление, а не само изборни резултати.

– Какво се промени за тези четирите години, в които Тръмп беше президент? В какво не успя, опитвайки се да направи Америка велика отново?

– Знаете ли, през 2016 г., когато предвидих победата на Доналд Тръмп, той ми прати това копие от статията във „Вашингтон Поуст” с моето предвиждане и послание „Професоре, честито. Добра работа”. И отдолу – с големи, дебели букви – Доналд Джей Тръмп. Той призна моята прогноза, но не разбра дълбочината на анализа ми. Има голяма разлика, когато си новобранец в битката за Белия дом, и когато вече управляваш.

Тръмп не го разбра, придържаше се към стила на работа, който му спечели президентството, придържаше това, което правеше през 2016 г. и всичко това му изигра лоша шега, когато трябваше да се справя с нещо съвсем ново, като пандемията през 2020 г. и с голямата криза, породена от социалната и расова несправедливост. Това му костваше загуби и в икономиката и в социалната сфера. Няма кой друг да обвинява освен себе си. Той е президентът.

Хърбърт Хувър, който водеше страната по време на Голямата депресия, казва през 1929 г.: „Когато си президент – обяснявай, че слънцето грее заради тебе, а опонентите са виновни – за силния дъжд”.

– Кой ще спечели?

– Джо Байдън!

 

Интригата е – ще познаят ли този път социолозите. Какво трябва да имаме предвид през 2020 година?

През 2020-а хората трябва да са бдителни, да са скептични спрямо допитванията. Не трябва да отхвърлят данните от допитванията с лека ръка, но да имат едно наум: че е имало грешки и може отново да се стигне до грешки. Допитванията през първата част на есенната кампания бяха разнопосочни – някои предвиждаха близки резултати, други представяха Байдън с убедителна преднина.

Експертите съветват при боравене с проучване е да се вникне в методологията и извадката и да се знае, че за предимство на даден кандидат може да се говори, когато преднината му е по-голяма от близо 2 пъти статистическата грешка. Не бива да забравяме и онези, т. нар. „срамежливи“ съмишленици на Тръмп, които по една или друга причина не разкриват предпочитанията си. Освен това, преднина в националните допитвания не е задължителна индикация за победа, тъй като в Америка президентът се избира от електорална колегия, създадена по сложна система.

По-важни от националните данни са тези в щатите „бойни полета“ – онези 8-10 щата, които ще дадат посоката на електоралната колегия. Сред тях са Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания, може би Охайо, определено Северна Каролина, Флорида, Аризона, може би Айова и други.

 

Последни новини

„Ужилени“ от Красен Кръстев собственици в Beso Homes ще получат Aкт 16

Очаква се той да бъде подписан на 1 март, когато ще се проведе заседанието на ДНСК  Добра новина за потърпевшите от спор между двама съдружици...

Македонските лидери след 1945 са били български учители, разкриват архивни документи

През 1948 г. Панко Брашнаров и Павел Шатев, който по това време е първият министър на правосъдието на Народна федеративна република Македония и депутат...

Кольо Колев: В следващия парламент е възможно партиите да са само четири – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС

Няма лошо в привличането на популярни лица в гражданските квоти на партиите, но идеята е да се прави политика, а не шоу, смята социологът  В...

Корнелия Нинова: Мога да допринеса за промяна в Пловдив с конкретни политики и проекти

БСП настоява за преотстъпване на част от данъците, за да остават в общината, а не да се раздават еднолично  „Мога да допринеса за промяна в...