Терор във Виена: Трима убити и 14 ранени (видео и снимки)

BIG5 АКЦЕНТИ Терор във Виена: Трима убити и 14 ранени (видео и снимки)

 

На прицел бяха взети шест места в центъра на града

 

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица.

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена, предава Нова телевизия.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

„Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни“, разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

„Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Не става дума за отделни места. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден“, добавя тя.

„Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Себастиян Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!“, написа премиерът.

„При атаката няма пострадали наши сънародници. Атаката започва в заведение до синагогата. Охраната обаче е успяла да затвори и да предотврати действия там. Един от атентаторите се е взривил, което е довело до щети и тежко ранени. Атентаторите са няколко и се издирват. Те са привърженици на ИДИЛ, разказва посланикът на България във Виена Иван Сираков.

Той добавя, че престрелки е имало на 7 места в града.

„Кръговете, които направиха тези атаки поставят на едно място Курц и Макрон. Атаката във Виена обаче прилича много на тази в Париж преди години. Това е атака срещу австрийската държава. Скорошните атаки във Франция бяха срещу определени цели“, казва арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него идеята е американските избори да бъдат заглушени. „Според тях светът трябва да говори за терор, а не за демокрация. Посланието е наказание над австрийската държава. Това е причината ударът да е в сърцето на столицата“, добавя проф. Чуков.

 

Последни новини

Капан за безсрамници

Един капан шумно щракна тия дни – този, в който сами се набутаха шушумигавите ни телевизии.Прегракнаха да говорят за „страдалеца“ Навални, „жертвата на Путин“...

ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена...

Волгин: Отвратително е да умираш от възторг, че някакви американци от поддръжници били станали критици

  Изобщо не разбирам опиянението, в което са изпаднали някои сънародници по повод писмото на двама американски сенатори, отнасящо се до корупцията в България. Какво...

Валя четири години, единайсет месеца и два дни

 Днес Габриел Гарсия Маркес трябваше да навърши 94 години. 20 цитата от гениалния колумбиец. "Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и...