Терор във Виена: Трима убити и 14 ранени (видео и снимки)

0
420

 

На прицел бяха взети шест места в центъра на града

 

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица.

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена, предава Нова телевизия.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

„Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

https://twitter.com/moronhumor/status/1323476300233887744?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323476300233887744%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fmoronhumor2Fstatus2F1323476300233887744widget%3DTweet

„Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни“, разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

„Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Не става дума за отделни места. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден“, добавя тя.

https://twitter.com/i/status/1323481910404763654

„Пожелавам и скорошно възстановяване на ранените. Целият австрийски народ и канцлерът Себастиян Курц имат пълната ни подкрепа. Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!“, написа премиерът.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/posts/2924882197739831

„При атаката няма пострадали наши сънародници. Атаката започва в заведение до синагогата. Охраната обаче е успяла да затвори и да предотврати действия там. Един от атентаторите се е взривил, което е довело до щети и тежко ранени. Атентаторите са няколко и се издирват. Те са привърженици на ИДИЛ, разказва посланикът на България във Виена Иван Сираков.

Той добавя, че престрелки е имало на 7 места в града.

„Кръговете, които направиха тези атаки поставят на едно място Курц и Макрон. Атаката във Виена обаче прилича много на тази в Париж преди години. Това е атака срещу австрийската държава. Скорошните атаки във Франция бяха срещу определени цели“, казва арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него идеята е американските избори да бъдат заглушени. „Според тях светът трябва да говори за терор, а не за демокрация. Посланието е наказание над австрийската държава. Това е причината ударът да е в сърцето на столицата“, добавя проф. Чуков.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here