Афоризмите на президентите

BIG5 AFISH.BG Афоризмите на президентите

Четирима от най-известните американски държавници са избрани за пост №1 в Белия дом именно на днешния ден – 4 ноември, в различни десетиления на ХХ и XXI век

 

Не по някакъв друг признак, а по странни стечения на обстоятелствата кандидат-президентските кампании на България и САЩ съвпадат във времето. Октомври и ноември през 2016 г. и в двете държави са белязани от словесни политически схватки, които често излизат далеч от пределите на добрия тон.

Оттам нататък започват разликите – и по времетраене на кампаниите, и по начин на тяхното водене, и по възможности на кандидатите да влизат в истинска политическа битка и т.н., и т.н. Естествено, както всичко останало, разликата във случващото се тук и там е като от земята до небето – независимо дали става дума за публичните гафове и осмиването на кандидат-президентите от страна на медиите и електората, или за сериозните послания (лъжливи или не) към собствения народ.

Вярно е, че почти по едно и също време ще разберем кои са новите господари на Белия дом и на „Донкуков” 1. Но тъй като американците ще ни изпреварят с няколко дни (изборите там са винаги през първия вторник след първия понеделник на ноември – 8 ноември 2016, а при нас със сигурност ще има балотаж на 13-и,), погледнахме в календара и открихме, че на днешния ден – 4 ноември, САЩ са се сдобили с четирима от най-известните си и значими държавни глави. Предлагаме ви част от най-откровените им изказвания с нескриваната идея „думам ти, дъще…”:

 

КАЛВИН КУЛИДЖ (1921-1923; 1923-1929):

„Няма нищо по-лесно от това да се харчат бюджетни пари.”

„Нацията, която забравя своите защитници, сама ще бъде забравена.”

„Никога не излизай срещу неприятностите. Стой спокойно и девет от десетте неприятности просто няма да стигнат до теб.”

„Продължавайте напред: Нищо на този свят не може да замени постоянството. Талантът не е способен – няма нищо по-обичайно от талантливи неудачници. Гениалността също не може – непризнатият гений почти се е превърнал нарицателно. И образованието не може – светът е пълен с образовани нещастници. Всесилни са единствено упоритостта и решимостта.”

„Лозунгът „не се предавай” е решавал, решава и винаги ще решава всякакви човешки проблеми.”

 

ДУАЙТ АЙЗЕНХАУЕР (1953-1961):

„Презирам хората, които се движат по края – вдясно или вляво – и мятат камъни по този, който е в средата.”

„Ако хората могат да направят оръжията толкова ужасни, че да накарат мисълта за глобална война да включва и представата за самоубийство, с основание бихте си помислили, че човешката интелигентност и разбирания включват и възможността да се намери мирно решение.”

„Това, което има значение в една битка, е не размерът на кучето – важен е размерът на битката в самото куче.”

 „Когато прибягвате до сила, има само едно нещо, което никога не бива да правите – да загубите.”

„Бих искал да вярвам, че хората имат далечната цел да прокламират мир, за разлика от правителствата. Мисля, че хората искат мир толкова силно, че е по-добре правителствата да се отстранят от пътя им и да им позволят да го имат.”

 

РОНАЛД РЕЙГЪН (1981-1985; 1985-1989):

„Политиката е втората най-стара професия. Мисля, че е твърде близка до първата.”

„Изглежда все повече хора разбират, че десетте най-опасни думи в английския език са: „Здравейте, аз съм от правителството и съм тук, за да помогна.” Когато започнеш да говориш за правителството като за „ние” вместо за „те”, значи си прекарал твърде дълго на държавна служба.”

„Между кориците на Библията са отговорите на всички проблеми, които хората срещат.”

„Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин.”

„Средната възраст е когато от две изкушения избираш това, което ще ти позволи да се прибереш у дома до девет вечерта.”

 

БАРАК ОБАМА (от 2009 г. досега)

„Политиката стана толкова ожесточена и пристрастна, колкото и пропита от пари и влияние, че не можем да се заемем със сериозните проблеми, които изискват решение. Това е първото, което трябва да променим.”

„Нито една държава няма право да отказва на хората право на свободно слово и свобода на вероизповеданието. Също, както никоя страна няма право да лишава хората от права заради тези, които обичат.”

„Ако имаш бизнес – не си го съградил ти. Някой друг е позволил това да се случи.”

„Промяната няма да настъпи, ако чакаме правилния човек или правилния момент. Ние сме тези, които сме чакали. Ние сме промяната, която търсим.”

 „Аз съм човек, който води обикновен начин на живот. И така се получава, че съм човек, който прави грешки. Въпросът е в това какво правиш със собствените си грешки и дали се учиш от тях. Затова мога да кажа, че съм благодарен на моите грешки за възможността да се уча.”

 

На заглавната снимка – от ляво надясно: Калвин Кулидg, Дуайт Айзенхауер, Барак Обама, Роналд Рейгън. Колаж: Afish.bg  

AFISH.BG

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...