Байдън води с 223 гласа пред Тръмп с 212, но обратът е възможен

BIG5АКЦЕНТИБайдън води с 223 гласа пред Тръмп с 212, но обратът е...

Изключително висока избирателна активност в Съединените американски щати по време на вота за нов президент, информира Нова телевизия.

 

За първи път от началото на 20 век се наблюдава толкова висока избирателна активност. На тези избори е регистрирана най-високата избирателна активност за повече от век и заради това броенето в някои щати няма да приключи в изборната нощ.

 

Общо 230 милиона американци имат право да изберат, който да ръководи Съединенити щати в следващите четири години. Видни демократи, както и републиканци, напомниха на хората, че ако има опашки, секциите не могат да затворят преди всички от опашката да са подали гласа си.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Около 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции.

 

Около 7:00 часа българско време в изборите води Джо Байдън. Той събира 223 гласа (49,9%), а Доналд Тръмп има 212 (48,5%).

Неразпределени са още 103 гласа.

 

По всяка вероятност Тръмп ще спечели Флорида, а Байдън – Калифорния. Доналд може да вземе Охайо и Тексас, но това е спекулативна информация на екзитполовете.

 

Човекът, който достигне пръв цифрата от 270, ще бъде новият президент на САЩ. Все още е рано да се вдигат знамена и да се правят партита, коментират анализатори. Всичко ще се реши в последния момент.

Изборите са приемани от анализаторите за сблъсък между две коренно различни Америки – протекционистката държава на Тръмп и напълно противоположната на Байдън.

Възможно е обаче да минат дни, докато стане известен крайният резултат, особено ако бъдат удовлетворени съдебни жалби, заведени срещу гласуването по пощата.

Има и опасения от възможни размирици. В редица градове заковаха прозорците и витрините с дъски като преди ураган в очакване на възможни протести, включително в района на Белия дом и в Ню Йорк.

Кандидатът на републиканците води в шест от несигурните райони, демократът – в един, а от два все още няма резултати

Според данни от Фокс нюз към 7.30 часа българско време претендентът води с 237:210 във вече осигурените мандати.

Въпреки това голяма част от букмейкърските къщи не бързат да дават предимство на Байдън. Причина за това са 8-те щата с общо 89 електора. В шест от тях – Северна Каролина, Джорджия, Уисконсин, Пенсилвания, Монтана и Мичиган Тръмп води в междинните проучвания. За другите два – Невада и Аляска, все още няма данни за резултати.

 

В САЩ не винаги кандидатът, получил най-много гласове на национално ниво, печели изборите. Така през 2016 г. Хилари Клинтън имаше най-много гласове, но Тръмп спечели избирателната колегия. Това е така, тъй като във всички щати, с изключение на два, важи правилото „победителят получава всичко“ и кандидатът, който има повече гласове в съответния щат, печели всички гласове на колегията. Всеки щат има различен брой електори.

 

Като традиционни ключови щати се определят Флорида и Охайо. Според АП Тръмп печели Флорида и нейните 29 електорални гласа.

[td_block_social_counter]

Последни новини