Сергей Лавров пристига в България

BIG5 АКТУАЛНО Сергей Лавров пристига в България

Това, което наричате “дипломатическо напрежение”, не може да окаже сериозно влияние върху целия спектър на многостранното ни сътрудничество.

 

Това са по-скоро епизодични, неприятелски нападки, чийто инициатор и бенефициент, убеден съм, далеч не е България. Тази година е по-коректно да се говори за негативни последици от пандемията COVID-19, които са наистина чувствителни и засягат почти всички страни по света.

 

Сложната епидемиологична обстановка е внесла изменения и в практиката на междудържавното общуване. Наложи се да бъдат отсрочени голям брой мероприятия, форуми и посещения. Това обаче не означава, че постъпателното развитие на руско-българския диалог, включително на високо и най-високо равнище, е напълно спряно. Това заяви руският посланик в България Анатолий Макаров пред „24 часа“.

На 8 януари в Истанбул се състоя срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, през февруари и март нашият президент проведе телефонни преговори с българския държавен глава Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов.

През април двустранния и международния дневен ред обсъдиха по телефона министрите на външните работи Сергей Лавров и Екатерина Захариева. Преди два месеца заместник министър-председателят и министър на туризма на България Марияна Николова посети Москва, където взе участие в туристическия форум.

На 3 март отбелязахме 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. В празничните чествания в чест на загиналите герои на Руско-турската война (1877-1878) на връх Шипка участва председателят на Групата за сътрудничество с Народното събрание в Съвета на Федерацията Василий Иконников. На следващия ден той проведе среща с ръководството и членове на Групата за приятелство “България-Русия” в Народното събрание.

За съжаление, епидемията доста силно се е отразила върху икономическите отношения между Русия и България. Показателите на двустранния стокообмен демонстрират отрицателна динамика – минус 17% през януари-юни спрямо съответния период на 2019 г. Въпреки обективните трудности обаче сме настроени да продължим работата заедно с нашите български партньори с цел максимално да използваме търговския ни потенциал“, коментира Макаров.

„Руските туристи винаги много топло се отнасят към България. В периода 2016-2018 г. те бяха над половин милион всяка година, а Русия беше сред лидерите по този показател. Да не забравяме и за хилядите мои сънародници, които са собственици на имоти по Българското Черноморие. По разбираеми причини тази година е провалена за туристическата индустрия. България е суверенна държава и самостоятелно решава въпросите, свързани с осигуряване на собствената си безопасност.

Какви коментари мога да давам тук? Убеден съм обаче, че високото качество и технологичното ниво на руския военно-промишлен комплекс никой няма да оспорва. Както знаете, редица държави – членки на НАТО, имат в арсенала си както американско, така и руско въоръжение. Това е въпрос на свободния избор на всяка една държава“, казва още руският посланик.

„Посещението на държавен глава винаги е кулминационно събитие в двустранните отношения, което подчертава високото ниво на междудържавен диалог. То като правило съвпада с важно политическо мероприятие, предполагащо присъствие на първите лица. Сега на дневен ред е ответната визита на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в София по покана на г-жа Захариева. Имаме предвид, че пристигането в България на главата на МВнР на Русия ще се състои след нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка. Убеден съм, че личната среща на външните министри ще им позволи подробно да обсъдят актуалните въпроси на двустранните ни отношения и ще придаде допълнителен импулс на по-нататъшното ни сътрудничество“, заяви Макаров.

 

Последни новини

Искра Михайлова: Всеки български гражданин трябва да намери път за просперитет в България

 „Посланието на Движението за права и свободи е рестартиране на държавността. Държавност в центъра, на която е всеки един български гражданин. Всеки български гражданин...

Иван Игов: Мая иска слава тук и сега, Борисов-слава в бъдеще, рейтингът на Слави е въздушен

- Господин Игов, как изглежда стартиралата вече предизборна кампания през погледа на един психолог?- Позволете да започна с проблем, който в други страни...

Бобоков за делото за незаконни артефакти: Фарс!

Той заяви, че ако делото не бъде отменено, ще търсят правата си в Европейския съд  Подсъдимият бизнесмен Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него...

Д-р Гълъбова: Няма ЦИК, няма мик, ползват си държавен ресурс в кампанията

 За първи път от много време съм отчаяна. И до това състояние ме доведе безсилието пред наглостта и арогантността, с която сме обилно заливани...