СЗО: Рекорден брой нови случаи на коронавирус в света за последната седмица редходната – 3,3 милиона

BIG5 АКТУАЛНО СЗО: Рекорден брой нови случаи на коронавирус в света за последната седмица...

Световната здравна организация (СЗО) съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус, регистриран за последната седмица – над 3,3 милиона.

 

Досегашният най-висок брой новозаразени беше отчетен в периода 19-25 октомври – повече от 2,8 милиона души.

През последната седмица са починали над 45 хиляди заразени – с 9 хиляди повече отколкото през предходната.

Франция съобщи за най-големия брой починали с Covid-19 за едно денонощие от 15 април насам – 854 души.

Общият брой на случаите в страната е над 1,5 млн. В същото време гимназисти в Париж протестираха срещу недостатъчните според тях мерки срещу коронавируса и се стигна до сблъсък с полицията. Основното им искане е големината на паралелките да бъде намалена на половина.

Заради това няколко десетки ученици използваха кошчета на колела, метални скари и колички за пазаруване, за да блокират входа на гимназия в центъра на френската столица.

Някои от тях замеряха полицаите с оцветена течност и парчета стъкло. Силите на реда се опитаха да ги изтласкат, използвайки лютив спрей и щитовете си.

Великобритания съобщи за 397 смъртни случая от Ковид-19 – най-много от 27 май. Общият брой на починалите в страната, която е на първо място в черната статистика в Европа, достигна 47 250.

Властите в Полша решиха да освободят медиците от задължението да спазват карантина след контакт с хора, заразени с новия коронавирус. В момента под изолация се намират 30 000 медици. Полският парламент планира да приеме законодателство, според което граждани на трети държави с медицинска специализация ще могат да работят в страната.

В Унгария отново въвеждат извънредно положение заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. През нощта в страната ще бъде в сила полицейски час, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Франс прес.

Последни новини

Корнелия Нинова от Пловдив: Нека вдигнем глава и заедно да бъдем горд и свободен народ

Да подадем ръка на уплашените и слабите, призова лидерът на БСП  "Да е честит празникът на свободата. Поклон пред хилядите български, руски, беларуски, украински, полски,...

Гешев: Трети март е ден на саможертвата и героизма на българския народ

Главният прокурор сподели в Туитър песни за празника  "Трети март е ден на саможертвата и героизма на българския народ. Ден, в който всички си припомняме...

Карадайъ: Преломен е моментът. Имаме нужда от обединение

Лидерът на ДПС честити празника на всички българи и на цяла България  Имаме нужда от обединителен патриотизъм, но не и от национализъм. Това каза пред...

Росица Кирова: Каузата за Северозапада и за Видин е това, което ме е водило до момента

"Смятах, че промяната е възможна в лицето на "Има такъв народ", но явно съм се заблуждавала"  "Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност", така...