Брифинг на НОЩ: Предлага се връщане на част от ограниченията (НА ЖИВО)

BIG5 NBOX.BG Брифинг на НОЩ: Предлага се връщане на част от ограниченията (НА ЖИВО)

Удължаване на противоепидемичните мерки ще предложи доц. Ангел Кунчев

 

1417 са излекуваните от началото на седмицата пациенти с положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщи на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

От миналия четвъртък досега излекуваните у нас са 2788. В лечебните заведения в страната са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла за лечение на пациенти с Covid-19 e приблизително 30%, а в интензивните отделения около 20 на сто.

От общо 2664 положителни за Covid-19 медицински лица активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебни заведения, само 7 са в интензивно отделение.

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, посочи Ангелов, който благодари на всички български граждани за съзнанието, което проявяват, и за разума, който надделява в момента при спазването на противоепидемичните мерки.

Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, това е мярката, която спасява човешки животи. Следващата мярка е физическата дистанция и социалната дистанция. Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията и струпвания на публични и обществени места“, изтъкна министърът, цитиран от БНР.

И допълни, че в страната има достатъчно предпазни средства, а днес пристигат 1700 флакона „Ремдесивир“, част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество пристига другата седмица – 4300 флакона.

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в медиите и социалните мрежи се налага извод за тотален хаос в здравната система:

„Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ, сигурно няма да съм прав. Но в момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препарати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тия 3200 трима, при които е имало някакво неразбирателство“, но говорим за 0,1%, подчерта доц. Кунчев.

По заболеваемост сме на 17 място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност в ЕС сме на 10 място и на четвърто място на Балканите, допълни той.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Удължаване на противоепидемичните мерки ще предложи доц. Ангел Кунчев, стана ясно по време на традиционния седмичен брифинг.

„Трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на министъра. Като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период“, каза той, цитиран от БНР.

Доц. Кунчев посочи: „Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата, включително и на заведенията, които не затвориха сега. Това са различни, предлагащи храна, ресторанти, кафетерии и т.н.“.

Възстановяване на този период за хората над 65 г., да пазаруват в зелен коридор от 8.00 до 10.00 часа, като през това време не бъдат допускани други граждани, а съответно пък те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално“, каза още Кунчев.

Последни новини

Румен Петков: Тези избори са на живот и смърт

 Всички избори са важни. Но днес повече от всякога трябва да знаем, че тези избори са на живот и смърт. 120 хил. българи миналата...

Илияна Йотова: Нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП за нашите кандидатури

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова  „За тези четири години от нашия мандат...

Ивaн Гeшeв ce cрeщнa c ръкoвoдcтвoтo нa Кaмaрaтa нa cтрoитeлитe в Бългaрия

Пo врeмe нa рaзгoвoрa бe oбcъдeнa възмoжнocттa зa пoдпиcвaнe нa Мeмoрaндум зa cътрудничecтвoДнес, 25.02.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна...

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...