България няма да допусне Северна Македония да легитимира историческите манипулации

BIG5 АКТУАЛНО България няма да допусне Северна Македония да легитимира историческите манипулации

Бащата на дипломат №1 на РСМ пише: Македонците са били българи от това не трябва да се срамуват

 

Ние не можем да допуснем влизането на РСМ в ЕС да легитимира исторически манипулации. Ние не можем да приемем малцинствени, териториални и езикови претенции, основани на фалшифицирана история. Това трябва да спре. Затова България настоява изложените от нас елементи да се включат в Преговорната рамка за РСМ, което би дало на страната ни търсените от нас минимални гаранции. Не можем да подкрепим друго решение.

Това казва постоянният представител на Република България към Европейския съюз посланик Димитър Цанчев по време на вчерашната среща в Брюксел на Корепер, на която се обсъждаше преговорната рамка за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, съобщава БГНЕС.

“Единственото приемливо решение е червените линии на страната ни да бъдат включени в Преговорната рамка за РСМ, така както предвижда нашата национална позиция. Всяко друго решение е неприемливо за българското Народно събрание, за българското правителство и за българското общество. Не разбираме защо Съветът трябва в Декларация да обяснява как разглежда позицията на страна кандидат, вместо в юридически задължителен документ да посочи задълженията й. Не разбираме какъв проблем може да има за една страна кандидат в това ясно да заяви, че няма териториални претенции и малцинствени претенции към държава членка на ЕС. Не разбираме какъв проблем има Съветът да използва в Преговорната рамка вече утвърдената и съгласувана езикова формула използвана в преговорната рамка за Черна гора – “официалния език на Република Северна Македония”, казва Цанчев.

Според българският дипломат по най-важния въпрос – настояването ни за преговорна глава 35 – “целта на България е да получи ефективен механизъм за оказване на влияние в рамките на целия преговорен процес, за да се гарантира прилагането на двустранния Договор за добросъседство”. “Този договор не се изпълнява от страната кандидат, затова сме в това положение. Основни клаузи в този договор са свързани с историята. Това е така, защото държавната доктрина на страната кандидат е основана на съзнателното манипулиране на историята за сметка на съседните държави. Това беше и основна част от проблема за името с Гърция. Тази фалшифицирана история присъства в учебниците, чрез нея македонските деца от български произход се възпитават вече няколко поколения наред в омраза към България и българите”, посочва Цанчев.

Българският дипломат подчертава, че “за страната ни е много важен въпросът за спиране на историческите фалшификации и този въпрос трябва да бъде окончателно решен преди началото на преговорите”.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Българският евродепутат и един от най-големите познавачи на българо-македонските отношения Андрей Ковачев днес припомни за написаното в книгата “Името и умът“ публикувана през 1999г, на Димитър Димитров, бивш министър на културата на Македония и баща на сегашния вицепремиер по европейските въпроси и бивш дипломат №1 на РС Македония Никола Димитров. Ковачев цитира най-важният извод в книгата на Димитров.

“Най-големият грях на македонците беше че бяха българи и че Европа, чрез Гърция и Сърбия не им позволи да продължат да го бъдат. Да се предадат ли? От Дамян Груев до Мисирков, от Христо Узунов до Стоян Мишев, от Шарло и Ченто до Колишевски и Глигоров кърви и се разпъва един народ. Как да избягаш от този грях, който представява твоята същност, това което си самият ти?

Ние, македонската нация, сума и съвременен продукт на тази драма, нямаме причина да се срамим от себе си, от дванадесетвековната етнобиография под „номиналното обозначение“ българи. Срамът е на Европа, най-вече на Русия, Англия, Франция, Австро-Унгария; на Сърбия и Гърция затова, че един народ, който е удържал половин милениум под турско политическо робство и още толкова, че и повече под гръцка духовна доминация, го разпокъсаха поради собствени егоистични стратегии, на дял от него инжектирайки му гръцкия и сръбския шовинизъм, „възпитавайки“ го да си намрази името и рода.“

Вчера Никола Димитров за пореден път отправи неоснователни обвинения срещу позицията на България за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС. В телевизионно интервю Димитров на моменти използва и недипломатичен език, който е абсолютно недопустим за страна кандидат за започване на преговори за членство в Евросъюза.

България от своя страна официално уведоми Европейската комисия, че “не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия”. За България е неприемлив вариантът условията ни към РСМ да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка.

източник: БГНЕС

Последни новини

Румен Петков: Тези избори са на живот и смърт

 Всички избори са важни. Но днес повече от всякога трябва да знаем, че тези избори са на живот и смърт. 120 хил. българи миналата...

Илияна Йотова: Нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП за нашите кандидатури

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова  „За тези четири години от нашия мандат...

Ивaн Гeшeв ce cрeщнa c ръкoвoдcтвoтo нa Кaмaрaтa нa cтрoитeлитe в Бългaрия

Пo врeмe нa рaзгoвoрa бe oбcъдeнa възмoжнocттa зa пoдпиcвaнe нa Мeмoрaндум зa cътрудничecтвoДнес, 25.02.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна...

Борисов ще настоява пред Европейския съвет производителите на ваксини стриктно да спазват договорите

  Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители ще бъдат пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и...