Александър Вучич: Ще му честитя на Байдън, но за Сърбия беше по-добре да победи Тръмп

BIG5 АКЦЕНТИ Александър Вучич: Ще му честитя на Байдън, но за Сърбия беше по-добре...

Турският вицепрезидент: От гледна точка на Турция нищо не се е променило

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви в събота вечерта, че ще поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, но вярва, че за Сърбия би било по-добре, ако Доналд Тръмп спечели, съобщава „Фокус“, позовавайки се на македонското електронно издание “МКД“.

„Мисля, че за Сърбия щеше да е по-добре заради нейната политика спрямо Косово, ако Тръмп беше победил“, каза Вучич пред репортери по време на посещение на строителна площадка в държавната болница в покрайнините на Белград, припомняйки, че Байдън „подкрепи бомбардировките над Сърбия през 1999 г.“

„Никога не съм казвал лоша дума за Байдън, а го познавам по-добре от Тръмп. Виждал съм го четири или пет пъти, а Тръмп едва два пъти. „Казах тази вечер и мисля, че за Сърбия би било по-добре, ако Тръмп спечели“, каза Вучич.

„Искате да ме накарате да се подмазвам на Байдън тази вечер?… Ще го поздравя – и това е, но няма да говоря лошо за Байдън, ще се опитам да постигна възможно най-доброто сътрудничество. „Ще благодаря на Тръмп за всичко, което направи за Сърбия,“ каза Вучич.

Подобни възгледи на сръбските служители можеха да бъдат чути по време на кампанията и гласуването на президентските избори в САЩ, а проправителствените медии в Белград бяха повече или по-малко открито за Тръмп.

„За нас щеше да е по-лесно, ако политиката на сегашната администрация на САЩ беше продължила,“ каза председателят на сръбския парламент и доскоро външен министър Ивица Дачич по време на кампанията.

Коментирайки изборите в САЩ в контекста на разрешаването на косовския въпрос, Дачич заяви, че „позицията на Сърбия по отношение на Косово се е подобрила“.

„Бих заложил на Байдън, защото той има по-големи шансове, но се моля на Бог Тръмп да спечели. „Но който победи, ние ще се справим“, каза Дачич по-рано тази седмица, преди резултатите от президентските избори в САЩ.

Изборът на Джо Байдън бе коментиран и от друга наша съседка – Турция.

Анкара е готова да си сътрудничи с новата администрация на Вашингтон. Това съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай по Телевизия Kanal 7, цитиран от TACC.

„В Съединените щати се проведе много интересен изборен процес, но от гледна точка на Турция нищо не се е променило. Комуникационните канали ще работят по същия начин. Разбира се, това ще бъде преходен процес“, подчерта той.

Последни новини

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...

Прокурор Кирилова: Индийски гражданин е задържан за 72 ч, след като застрашил полет на „Ер Франс“

 Индийски гражданин е задържан за 72 часа след като снощи е застрашил сигурността на полет на "Ер Франс". Това каза пред журналисти на летище...

Нов гаф на министър Банов: Оцениха скандално известния Деян Неделчев – Икебаната по-високо от „ФСБ“

 Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди...

Румен Петков: В България бяха направени груби опити да се манипулира информацията за обществото и позицията на американските сенатори да се представи като лична

Не казвам, че Борисов сега подслушва американското посолство, но не мога да кажа, че не ги подслушва  В България бяха направени груби опити да се...