Бюджет 2021: Наливат се огромни средства без ясна отчетност

BIG5 АКЦЕНТИ Бюджет 2021: Наливат се огромни средства без ясна отчетност

 

Атанас Зафиров: До 7,5 млрд. допълнителни заеми на година ще трябват на държавата, ако продължава този ход

 

Народното събрание в пълна степен е изчерпало моралния кредит на българския народ и за БСП е важно то да не работи в настоящия момент, според заместник-председателя на Национална съвет на БСП Атанас Зафиров в ефира на Канал 3, защото: „Парламентът достигна едно историческо дъно по кредит на доверие. Всеки ден, в който то продължава своето съществуване, удължава управленската агония на този кабинет, а това е изключително вредно за страната“.

От БСП продължават да смятат, че е неотложна оставката на това управление и са необходими предсрочни парламентарни избори.

Като пазител на статуквото трябва да се тълкува всеки, който го подкрепя, по думите на Зафиров.

„Според „Блумбърг“, ако продължим със същия ход и манталитет, в бъдеще България ще има нужда между три и седем и половина милиарда допълнителни заеми на година. Това показва, че можем да влезем в една много опасна дългова спирала, от която трудно ще излезем“, смята Зафиров по отношение на Бюджет 2021, определен вече като разоряващ и загробващ.

Работата на опозицията е да покаже недостатъците на този бюджет и да дава алтернативи, посочи социалистът.

„Рано или късно ще бъде приет бюджет. Но във вида, в който ни е представен, крие много сериозни рискове и опасности за бъдещото развитие на държавата. Това са рискове, свързани с наливането на големи средства в нереформирани сектори, без ясна отчетност и без ясен изход от ситуацията“, обясни Зафиров, като подчерта, че ако този бюджет не бъде приет, догодина ще се работи със стария бюджет. След няколко месеца правителството бъде сменено и то ще приеме нов бюджет.

„Когато повишаваш минималните ставки, защо не пипаш максималните“, попита Зафиров. „Повишаваме минималната пенсия, а таванът в същото време остава. Максималният праг на социалното осигуряване също остава непроменен“, констатира още Зафиров.

Той припомни, че на дневен ред стои и предложението на БСП за преизчисление на всички пенсии, така че те да бъдат социално справедливи. По думите му в момента се прави просто едно механично увеличение на минималната пенсия.

„По признание на самите управляващи за това нещо са нужни милиард и двеста милиона лева, а в същото време залагат пет милиарда дефицит за тази година и още пет милиарда за следващата“, обясни депутатът от левицата. Той подчерта, че БСП би подкрепило увеличаването на пенсиите, на минималната заплата и детските надбавки.

В същото време от БСП ще направят достатъчно аргументирани предложения, така че тези механизми да имат траен характер.

По повод ковид мерките той заяви, че държавата трябва да влезе във функциите си и да е ясно кой ръководи целия процес. „Трябва да бъде сложен ред на управленския хаос в системата“, твърдо заяви Зафиров.

Последни новини

Защо в Германия искат да премахнат думата „раса“ от конституцията

Управляващите в Германия търсят мнозинство за прокарване на поправка думата "раса" да бъде извадена от конституцията и да бъде заменена със забрана за дискриминация...

И структурите във Враца скочиха срещу Слави: Разочаровани сме! Има задкулисие!

Защо никой не ни попита кой да застане начело на листата в областта? И защо от медиите научаваме кой е водачът ни и кой...

Мариус Куркински: Преходът беше брутален и зверски планиран – съсипа пролетариата и роди измекяри

„На 40 нямах усещане, че имам собствен живот – съществувах заради театъра и той беше всичко за мен. Бях подчинил съществуването си на него....

Сенатът на САЩ гласува икономическия пакет от 1,9 трилиона долара за възстановяване на американската икономика

Окончателният законопроект включва еднократни плащания в размер на 1400 долара на много американци  Американският сенат в събота прие плана за облекчаване на икономическата и здравна...