Всеки трети тестван за COVID-19 у нас е положителен! Здравният министър обяви нови мерки в борба с коронавируса до края на годината

BIG5 АКТУАЛНО Всеки трети тестван за COVID-19 у нас е положителен! Здравният министър обяви...

В поликлиниките в София и големите градове ще се правят прегледи за коронавирус

 

Здравната система в България ще бъде реорганизирана до края на годината с оглед разрастващата се коронавирусна епидемия. Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Средствата, които правителството ще отпусне, за да обезпечи реорганизацията, е в размер на 80 млн. лева в различни направления. За укрепване на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 милиона лева месечно и на всеки общопрактикуващ лекар отделно ще се изплатят по 1000 лева.

По отношение на някои ДКЦ-та (поликлиниките) в София и в други по-големи градове в България ще бъдат разкрити COVID-19 зони. В тях ще работят лекар, сестра, лаборант и там ще се извършват клинични прегледи, тестове за коронавирус, лабораторни изследвания за кръв и образни изследвания на белия дроб. На месец това прави по около 3 млн. лева. Тамошните екипи ще получават по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева на пациент.

В лечебните заведения ще се увеличи капацитетът от 10% на 20% за поддържане на готовност на легла на всички лечебни заведения, тъй като всички области в България са в „червената зона“ със заболяемост от над 300 на 100 000 души.

По последните данни всеки трети тестван за коронавирусна инфекция в България е положителен, съобщи здравният министър.

Той се обърна към хората с апел да не се редят за изследвания, ако нямат симптоми. „Самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и то не помага на системата, а я затормозява“, заяви здравният министър. По думите му обикновено при липса на симптоматика PCR-тестът и антигенният текст са отрицателни. „Да съсредоточим усилията си в рационално мислене, а не да ни води страхът“, призова той.

Сходна беше препоръката му и по отношение на лечението с ремдесивир: „Не всеки, който постъпва в болница, има нужда от ремдесивир, а само тези, които имат показания за такава терапия. Това, че някой не е включен на такава терапия, означава единствено, че той няма нужда от тази терапия. Ако трябва да говорим в числа, в момента в лечебните заведения в страната имаме около 3700 души, от които 271 в интензивните структури. Не може всеки пациент там да очаква да се лекува с ремдесивир, защото той не е подходящ за всеки един пациент. Има огромен натиск върху лекарите да го включват при всеки болен, но нека не ни води страхът, а разумът.“

Ангелов отбеляза, че в страната се наблюдава презапасяване с медикаменти, което той определи като ненужно, защото имало достатъчно такива. Здравният министър увери, че властите ще предложат законов механизъм за ограничаване на износа на лекарства от България – какъвто действаше по време на извънредното положение.

Ще се разкриват нови COVID зони в страната с лекар, сестра, лаборант, за тях ще се отуснат на месец по 3 милиона лева. „Екипът там ще получава допълнително по 1000 лева на човек и допълнително по 10 лева на преминал пациент през тази COVID зона, разпределени от управителя на ДКЦ-то“, обясни проф. Костадин Ангелов.

„Не всички постъпили в болница с коронавирус имат нужда от „Ремдесивир“- това са определени групи хора. Ако пациент не е включен, значи няма нужда от тази терапия. 3715 са настанени в болнични заведения – няма как всички да се лекуват с този препарат, а и не всеки е подходящ“, каза проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че се забелязва презапасяване с медицински продукти. „Наблюдава се презапасяване на хората с продукти, което те ненужно, защото тимаме нужните количества в страната. Със законов механизъм ще ограничим изнасянето на такива продукти извън страната“, посочи проф. Ангелов.

„Системата е готова, а заедно сме силни – няма смисъл да ни води страха“, категоричен бе министър Ангелов.

Очакваме разтоварване на здравната система. Следващата стъпка е всички лечебни заведения с договори със Здравната каса, е да имат 50% ковид-легла. Това ще се случи на 600 заразени на 100 000 население, съобщи проф. Ангелов.

Здравният министър подчерта, че в момента в София няма проблем с интензивните легла. „Днес обсъдихме болница по болница стъпките за увеличаване броя на леглата, ще излезе заповед на РЗИ. Държа да подчертая, че нямаме недостиг на интензивни легла в столицата“, заяви проф. Ангелов.

От сряда в част от ДКЦ-та в София трябва да заработят т.нар. COVID-зони, в които хората със симптоми могат да получат клиничен преглед, тестване и при нужда – рентгенова снимка, включи се кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва на брифинга. Окончателно тези зони трябва да са готови най-късно другата неделя, поясни тя. Кметът коментира, че целта на новите зони е да облекчи и намали натискът върху болниците в града. „Пациентите, които личните лекари ще изпратят в тези зони, ще могат да прегледани и да се прецени дали се налага лечение вкъщи или болнично лечение. Надявам се, че можем да използваме това звено, което до този етап липсваше. Водещата роля при диагностиката става на общопрактикуващите лекари. Надявам се, че те ще могат да бъдат първото сито, а второто да бъдат тези кабинети, като в тях ще се преглежда по препоръка на общопрактикуващите лекари“, каза още Фандъкова.

Само в София в днешния ден са хоспитализирани 1252 души, от които 141 са за интензивно лечение, съобщи още кметът. Ръстът само за ден на интензивните е 84 души. „Това показва един огромен натиск върху болниците в София“, коментира Фандъкова.

От днес се въвежда „зелен коридор“ от 8 до 10 часа за пазаруване в хранителните магазини за хора над 65 години. Мярката е разпоредена от Софийския оперативен щаб начело с Фандъкова. Забранява се на непълнолетни да посещават моловете без пълнолетен придружител. Екипи на общинската полиция и Столичния инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция.

 

Последни новини

Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора, подчерта Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“  Ако наистина искаме нещо в България...

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...