Как се пълни черната статистика на починалите с Ковид-19 и защо свършиха леглата в София

BIG5 АКЦЕНТИ Как се пълни черната статистика на починалите с Ковид-19 и защо свършиха...

 

На фона на липса на легла в София за лечение на коронавирус, частните болници яростно доказват, че търговската им дейност е над медицината

 

„В тъгата си мога да кажа, че въпреки че ще пишат за баща ми, че е починал от Covid , той почина от основното си заболяване – бъбречна недостатъчност и липсата на адекватна терапия заради COVID лудостта. Толкова.“ Това написа вчера ПР директорът на А1 Илияна Захариева във фейсбук профила си.

Водещият в Дарик радио Кирил Вълчев пък в седмичния си коментар подчерта, че доболнична помощ срещу Ковид-19 всъщност няма, въпреки наличието на 4200 лични лекари (виж -тук-).

Според източници на BIG5, в момента обаче на територията на София няма нито едно свободно легло за лечение на Ковид-19. Въпреки уверенията на здравния министър и на НОЩ, хаосът с обслужването на пациенти с грипоподобни симптоми е пълен.

Мрачна картина при малките държавни болници обрисува и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Според него малките общински болници най-вероятно няма да могат да подпишат договори с НЗОК. В момента има подадени оставки, напуснали сестри и лекари.

„Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците. Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID-19. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза д-р Тотев пред БНР.

Той съобщи, че целият УС на Сдружението ще подаде оставка и обясни защо: „Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар.“

Частните болници пък яростно доказват, че търговската им дейност е над медицината. От репортаж на bTV стана ясно, че частна болница в Бургас е поискала 700 лв. на пациент за лечение на COVID-19. Мъжът е бил прегледан в буферния център на държавната болница в града и е върнат за домашно лечение. Състоянието му обаче се влошава и от Спешна помощ го транспортират в МБАЛ „Маджуров“. Там на входа обаче му искат 700 лв.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Доплащат си 700 лв. пациентите, като им се осигурява три пъти храна – първо, второ, трето, качествена. Съответно и плодове – два пъти на ден допълнително. Кислород има 6 поста плюс три допълнителни в самото отделение и обслужването е денонощно. Държавата, Здравната каса, не заплаща на пациента лечението“, обяснява финансовият мениджър на МБАЛ „Маджуров“ Йорданка Христова. Тя твърди, че пътеката трябва да е минимум 3000 лв., затова сумата по клинична пътека от 1200 лв. не можела да покрие дори антибиотиците.

Междувременно пред Нова телевизия Методи Янков от Националното сдружение на частните болници заяви, че 90% от частните болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болни като тези, които са с COVID-19.

„Изпълнихме заповедта на министъра и в две от болниците – в болницата за активно лечение и болницата за рехабилитация разкрихме съответно  20 и 12 легла. Нашият огромен проблем е с болницата по рехабилитация. Това е болница, която има главно персонал от рехабилитатори и болногледачи. Те нямат опит, нямаме и други кадри за това. Два пъти на ден съобщаваме за свободните легла на РЗИ“, обясни Янков.

По думите му един от големите проблеми на болниците са липсата на персонал и бумащината. Един от най-важните въпроси е законодателният. Болниците, които и сега приемат болни с COVID-19, ги приемат незаконно, защото нямат лиценз за това. Над 100 общински болници не били в състояние да разкрият отделения за коронавирус, а само големите болници са в състояние да изпълнят заповедта на министъра.

 

 

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...