На изборите в САЩ победиха… наркотиците

BIG5 ПРОФИЛ На изборите в САЩ победиха... наркотиците

 

Джо Байдън е давал сигнали, че подкрепя декриминализацията на канабиса, а вицепрезидент Камала Харис пък бе спонсор на законопроекта за канабиса

 

Аризона, Монтана, Ню Джърси, Мисисипи и Южна Дакота – всички те гласуваха за узаконяване на марихуаната. Орегон пък гласува за декриминализацията на кокаина и метамфетамините и на халюциногенните гъби за медицинска употреба.

Този страничен сюжет се разигра по време на изборите за президент на САЩ. „Наркотиците спечелиха много по време на американските избори“, съобщава „Дневник“ , позовавайки се на канадската медия Vice.com. Изданието отбелязва, че ударът срещу войната на наркотиците, нанесла непропорционална вреда на всички с различен от белия свят на кожата.

В Мисисипи марихуаната се оказва достъпна за медицински цели, в Аризона, Монтана, Ню Джърси и Южна Дакота – и за удоволствие. Орегон на практика декриминализира всички наркотици, включително кокаин и хероин, редом с решението за гъбите, които са декриминализирани и във Вашингтон.

С всички тези стъпки се приближава възможността за декриминализация на марихуаната на федерално ниво – за медицински цели тя е достъпна в 33 щата, за други в 11. На практика няколко щата прокараха с гласуванията мерки, въпреки че традиционно се застъпват за войната срещу наркотиците, а чернокожи биват арестувани непропорционално много заради престъпления, свързани с употребата и притежанието им, пише „Вайс“.

Джоунс Бонър, защитавала каузата за либерализация в Мисисипи и която управлява компания, работеща с коноп, обяснява, че семейството ѝ е било силно засегнато от войната срещу наркотиците, тъй като чернокожи и други раси са непропорционално демонизирани и вкарвани в затвора, докато белите жънат икономически ползи от нея.

Според Мат Сътън, говорител на организация, която иска промяна в законодателството за употреба на наркотици, мерките за декриминализация в Орегон може да намалят с 95% расовото неравенство при арестите. Сътън смята, че от зад подкрепата за такива мерки се крие усещането за икономически ползи – в Ню Йорк например узаконяването означава, че данъчните ползи няма да се жънат само през границата, в съседния Ню Джърси.

Всичко това подпомага дебата за възможността за узаконяване на канабиса на федерално ниво. Опонентът на президента Доналд Тръмп Джо Байдън е давал сигнали, че подкрепя декриминализацията на канабиса.

Кандидатът за вицепрезидент Камала Харис пък бе спонсор на законопроекта за канабиса, известен със съкращението MORE, който би премахнал марихуаната от Закона за контролирани вещества, ограничаващ употребата ѝ. Същевременно прокарването на MORE е малко вероятно в Сената, ако републиканците задържат контрола си върху него.

 

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...