Първи коментари от Москва: На изборите в САЩ няма нееднозначен и неоспорим победител

BIG5 АКЦЕНТИ Първи коментари от Москва: На изборите в САЩ няма нееднозначен и неоспорим...

 

Константин Косачов: С победата на демократа може да се очаква реванш на всички неконсервативни сили по света. Това означава повече русофобия в Европа, повече смъртни случаи в Донбас и в много други горещи точки по света, както и по-политически мотивирани санкции

 

Няколко американски телевизионни канала и дори Асошиейтед прес вече обявиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Ясно е, че все още няма официален резултат. А съдебните спорове, които вече бяха обявени от екипа на Тръмп, както и други обрати в американската ситуация, изобщо не са изключени. Което още веднъж потвърждава: няма ясен, безусловен и убедителен победител. Тържествува разделението и взаимно изключващите се виждания за начина, по който обществото вижда бъдещето на Америка. Който и да спечели, той няма да има пълното морално право да каже, че цяла Америка е зад него, заяви председателят на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов в авторски материал във вестник “Российская газета“.

Да, сега много хора говорят за победата на Байдън при всички изключително противоречиви моменти както в тази конкретна предизборна кампания, така и в самата избирателна система за президент на Съединените щати като цяло. Нека обаче бъдем обективни: от наша, бих казал – европейска гледна точка, победата на този, който получи мнозинството гласове директно от избирателите, изглежда по-логична и справедлива и това очевидно е Байдън. Нееднократните победи на американски президенти, които не получиха по-голямата част от народния вот, но получиха по-голямата част от електоралните гласове, са процедурни глупости. Можете да имате различни предпочитания, но е по-важно да имате обективна картина на предпочитанията на самото население, а не няколко стотин избиратели.

Как светът може да живее с президент от Демократическата партия, ако той наистина е победил, е отделна тема. Ясно е, че целият либерален свят, съюзниците на САЩ и всички, които са разчитали на идейното неравнодушие на последната свръхдържава, са вдъхновени днес. Следователно с победата на демократа може да се очаква реванш на всички неконсервативни сили по света. Това означава повече русофобия в Европа, повече смъртни случаи в Донбас и в много други горещи точки по света, както и по-политически мотивирани санкции, ако говорим за преките и най-прости последици.

Но. Дори Байдън ще трябва да дойде в друг свят и това вече не е светът на Клинтън или други привърженици на „кръстоносните походи“ за „единствените истински“ ценности и политически системи. Това е все по-многополяризиращ се свят, в който трябва да докажете твърдението си за световно лидерство, морално, не авторитарно, не чрез санкции, а чрез способността да действате в общ интерес. Например в противодействието на пандемията от коронавируса. И предвид факта, че през последните години външната политика на САЩ се определяше повече от Конгреса, отколкото от президента, няма нужда да се очаква сериозно преосмисляне в тази посока.

Един оптимистичен момент: темата за руското влияние върху президентските избори в САЩ изглежда е дълбоко отстранена от вътрешнополитическия американски контекст. Но ние не оценихме напълно този фактор за американските реалности – не онази реална намеса, която не е доказана, а именно като инструмент на войната на демократите срещу победителя в последната президентска надпревара. Русия беше „наказана“ преди всичко заради това, а не за всички други „грехове“, като Крим или „Северен поток“. Оттеглянето на виртуалните „престъпления“ от дневния ред може отчасти да насочи вниманието към други теми. Не че вярваме в отрезвяването във Вашингтон, но поне един ключов дразнител може да изчезне, който и сега не е причина за възобновяване на преговорите, например за контрол на оръжията? Определено сме готови. Чакаме, сър.

Президентските избори коментираха неофициално и други руски политици.

Според Леонид Слуцкий, председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума (долната камара на руския парламент)  Джо Байдън едва ли ще внесе положителни корекции в политиката на Вашингтон спрямо Русия, тъй като лично е участвал като вицепрезидент в задействането на антируски санкции, но Москва е готова да работи с всеки ръководител на американската администрация, заяви той, цитиран от ТАСС.

Слуцкий припомни предизборни изказвания на Байдън, който директно е наричал Русия „основен враг“ на САЩ.

Избирането на Байдън ще засили антируската реторика с акцент над персоналните санкции, смята Андрей Климов, председател на комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на федерацията (горната камара на парламента).

Пред РИА Новости Климов припомня, че докато демократите са били начело на държавата е бил иницииран Закон за сдържането на Русия.

Последни новини

Сергей Лавров: Covid-паспортите в ЕС означават насилствена ваксинация

 Москва се надява, че решението за въвеждане на ваксинационни паспорти в Европейския съюз няма да доведе до дискриминация на гражданите на Русия. Това заяви...

Почина Клара Маринова

 Топ телевизионерката и любимата водеща на зрителите от времето на соца Клара Маринова е починала, пише Lupa.bg. Журналистката е претърпяла операция на коляното миналата година,...

Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на връх Шипка. 3 март е ден за почит и единение около историческата истина,...

Герхард Шрьодер и бивша австрийска външна министърка номинирани за шефове в „Роснефт“

 Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на...