Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

BIG5 АКЦЕНТИ Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

 

Любомир Кючуков: Блокирането на Северна Македония поставя България в международна изолация

 

„Твърдо вярвам, че договорът, който подписахме през 2017 г., съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси. За съжаление не наблюдаваме това от известно време“, каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея имаме дълг не само към бъдещите поколение, но и към настоящите. Няма да бъде възможно помирението, ако не бъдат решени отворените въпроси, добави българският дипломат номер едно, цитирана от БГНЕС. Тя проведе видеоконферентна среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като част от съвместното председателство на Берлинския процес.

В петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

През последните месеци в югозападната ни съседка има над 10 000 негативни публикации с използван език на омразата към България: „Не бива това да продължава. България е била, е и ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани, включително и Македония по пътя, който са поели.

Но те трябва да понесат своята отговорност. С добра воля България и Македония трябва да придвижат напред отворените въпроси, за да не преживяват след 30 години други министри и премиери, това, което преживяваме ние“, подчерта вицепремиерът Захариева.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 година, която поставя като условия Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство“ у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония“, което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език“, да бъде прието, че „Северна Македония“ се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България.

Видеоконферентната среща на външните министри цели да подготви Срещата на върха от Берлинския процес между Зоран Заев и Бойко Борисов утре.

Берлинският процес е инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел, която цели да разшири и икономическото сътрудничество между Европейския съюз и страните от Западните Балкани.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

За първи път формата се съпредседателства от държава членка на Съюза и страна – кандидатка за членство.

По-рано днес в ефира на БНР Любомир Кючуков – дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения, коментира, че блокирането на Северна Македония поставя България в международна изолация и че тази идея компрометира приоритета на председателството ни на Съвета на ЕС.

„Аз съм скептичен към самата идея за блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото това работи изцяло в полза на македонизма и генерира много сериозни антибългарски настроения в нашата съседка и поставя България в международна изолация – в рамките на Европейския съюз и в региона, компрометирайки собствения ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани“, заяви дипломатът.

По думите му, ситуацията е блокирана – както по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ), така и за Албания, така и от гледна точка на двустранните отношения, което е негативен елемент.

Кючуков обясни, че договорите на Северна Македония с Гърция и с България са коренно различни: „Гърция се опитва да докаже, че между нея и РСМ няма нищо общо, а ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо, затова при нас това е въпрос на процес, защото става дума за съзнанието на хората“.

Проблемите на Гърция приключват с подписването на договора с РСМ, а решаването на проблемите между България и Северна Македония започват с подписването на договора и на неговата основа: „Това е договор, който дава основата, защото без него България нямаше да има дори никаква възможност да постави въпроса в ЕС“.

 

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...