Защо български дипломати лобират за македонизма?

BIG5 ЦИТАТИ Защо български дипломати лобират за македонизма?

 

Велизар Енчев: Кючуков или не познава „македонския въпрос“, или съзнателно изопачава добре познатите му факти

 

„Затварянето на вратата към ЕС за Северна Македония може да постави България в международна изолация. Подобен ход работи изцяло в полза на македонизма и генерира сериозни антибългарски настроения в югозападната ни съседка. Компрометират се собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока“…

Това изявление по БНР не е на македонски, сръбски или гръцки коментатор, а на дипломата от кариерата Любомир Кючуков.

Кое скандалното в позицията на българския дипломат?

Кючуков или не познава „македонския въпрос“, или съзнателно изопачава добре познатите му факти.

Той обаче е длъжен да знае, че България отдавна е в международна изолация по вековния „македонски въпрос“ заради агресивната пропаганда на Скопие както на дипломатическия, така и на научния фронт. Това се видя от декларацията на Европейския парламент за България, в която макар и под черта под черта се легализира ОМО „Илинден“ и „македонското малцинство“ в България, при това със съдействието на български евродепутати.

На научния фронт нещата са още по-неприятни за нас. След 30-годишно лобиране в Европа, САЩ, Канада и Австралия Скопие успя да открие катедри по македонистика в много европейски, американски, канадски и австралийски университети.

Отдавна не е никаква тайна, че зад дипломатическите и научните удари на скопския македонизъм стои Службата за външно разузнаване на Македония, тясно координираща своята работа с македонското външно министерство.

Българското разузнаване отдавна е вдигнало бялото знаме, а нашето МВнР спорадично реагира на македонистката експанзия.

Тази капитулантска политика започна през 2001 г. В деня, в който НДСВ пое външната ни политика, българските посланици по света бяха инструктирани от МВнР да загърбят откритите въпроси със съседите в името на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС и заради евроатлантическите ценности. Което означаваше едно – никакво конфронтиране с антибългарската пропаганда на македонските дипломатически мисии.

Затова не е изненадващо, че днес български дипломат лобира за македонизма, пак в името на ценности, които обаче не важат за македонската външна политика.

Връх на непрофесионализма е да твърдиш, че блокиране на членството на Скопие в ЕС ще генерира антибългарски настроения в Северна Македония. Та и децата знаят, че антибългарската кампания там никога не е преставала, а в последните дни тя се пренесе в Берлин.

Ангела Меркел през ден разговаря с президента Пендаровски и премиера Заев, след което звъни на Борисов, за да го принуди да даде „зелена светлина“ за еврочленството на Скопие.

Според Кючуков българската неотстъпчивост пред македонизма силно компрометирала собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока…

Точно обратното – отстъпим ли сега пред Скопие, както малодушно им осигурихме безусловно членство в НАТО, македонизмът не само ще продължи антибългарската си политика, но тогава ще я води под синия флаг на Евросъюза.

Впрочем родните лобисти на Северна Македония е добре да декларират конфликт на интереси и да обявят как и откъде се финансират техните НПО-та?

 

Последни новини

Милен Любенов: Периферията на ГЕРБ се свива. Има енергия с потенциал за протестен вот

Политологът смята, че тема, която може да обедини новите управляващи, е върховенството на правото и реформа в прокуратурата  „Периферията на ГЕРБ се свива и при един...

Путин и Ердоган правят първа копка на нов АЕЦ

Първата турска АЕЦ Аккую, която Русия изгражда в района на Мерсин, е на стойност около 25 млрд. щ.д.  „Президентът на Русия Владимир Путин и турският...

Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават

„Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90% от българите не знаят за тези манастири и джамии“  „Днес правим тур на...

ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България. Къде отиват парите за фермерите?

EURACTIV: Захранва ли ОСП олигархията?  Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие. Начинът, по който парите се отпускат, изкривява целия сектор...