Политолог: За Тръмп всичко е приключило, няма да успее да оспори изборните резултати

BIG5 АКТУАЛНО Политолог: За Тръмп всичко е приключило, няма да успее да оспори изборните...

 

Ще бъде изключително трудно за американския лидер да докаже изборна измама, заяви Андрей Коробков, професор по политически науки в Университета в Тенеси

 

Опитите на американския президент Доналд Тръмп да оспори резултатите от преброяването на гласовете в съда вероятно ще бъдат неуспешни, тъй като ще бъде изключително трудно за него да докаже преднамереност и измама. Това мнение изказва пред ТАСС професорът по политически науки в Университета в Тенеси Андрей Коробков.

Няма налично описание.

„Мисля, че за Тръмп всичко е приключило, защото е много трудно да се докаже измама в тази ситуация“, отбеляза експертът, коментирайки резултатите от президентските избори в САЩ.

Според него, Тръмп и неговите адвокати най-вероятно могат да се опитат да привлекат общественото внимание върху факта, че е имало „мъртви души “, тоест бюлетини са били изпратени от името на хора, които вече са починали, които отдавна са напуснали страната или просто не са гласували. Ако е възможно да се съберат доказателства, че това е достигнало мащаб, който може да промени резултатите от гласуването значимо, може да се стигне до някакви съдебни решения, смята политологът.

„На проведените избори много американци гласуваха по пощата. Както заяви експертът, при този метод „процедурата за проверка на самоличността на избирателя е много по-формална, отколкото когато човек дойде в избирателната секция. Но ще бъде много трудно да се докаже, че е имало масови нарушения при преброяването на тези гласове и че това е целенасочена политика. И в това е проблемният характер на позицията на Тръмп“, каза Коробков.

„За да може съдът да вземе решение, той трябва да получи не само аргументи, но и факти, потвърждаващи, че измамата на изборите е достигнала до такъв мащаб, че може да промени резултата им“, добави политологът.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Твърденията на Тръмп и неговите адвокати се отнасят в много случаи до онези щати, в които представители на Демократическата партия са на власт. Това усложнява ситуацията за настоящия лидер. „На много места, където има сериозни въпроси относно резултатите от гласуването, съдиите се назначават от демократите или се избират от Демократическата партия, в зависимост от съдебните структури. И следователно представителите на Тръмп ще действат на враждебна територия“, обясни експертът.

Коробков отбеляза, че „Тръмп винаги е бил аутсайдер за републиканския елит“. Както обясни, президентът вече е загубил подкрепата на значителна част от републиканския елит.

„Редица републикански политици заявиха, че признават изборните резултати, че е време Тръмп да напусне, че аргументите му са несъстоятелни и т.н.“, каза Коробков. Той изрази увереност, че „Тръмп ще се бори докрай, но шансовете му за победа, разбира се, са малки“.

 

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...