Полк. Радион Попов пред BIG5: Офицерите от резерва сме възмутени от безпардонното отношение на Борисов и Шайката му към офицерството и войнството въобще!

BIG5 ИНТЕРВЮ Полк. Радион Попов пред BIG5: Офицерите от резерва сме възмутени от безпардонното...

 

Сдружение „Обединени за свобода и справедливост в отечеството“ (ОССО), в което участват видни общественици, генерали и адмирали, настоява за оставка на премиера Борисов, оставка на Иван Гешев и назначаване на служебно правителство. Осъждаме действията на политиците и правителството, които не искат да чуят гласа на народното недоволство, подчертава още полк. Радион Попов в ексклузивно интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

 

Няма налично описание.Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици. Женен, с три дъщери.

– Г-н Попов, преди два месеца бе създадено сдружение „Обединени за свобода и справедливост в отечеството“ (ОССО), на което Вие сте председател. Бихте ли разказали подробно чия бе инициативата за създаването на сдружението и какви са неговите цели?

– Нека започнем с едно уточнение: регистрацията на сдружението ще излезе следващата седмица, така че аз съм един от деветимата учредители. Искаме да не страдаме от характерната нашенска болест, да не се пишем вождове, защото по този път има малко рози и повече мъка и тръни.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

В сдружението видни общественици, генерали и адмирали осъждаме действията на политиците и правителството, които не искат да чуят гласа на народното недоволство. Целта ни е да се даде принос и експертиза за постигане на целите: оставка на премиера Борисов, оставка на Иван Гешев, назначаване на служебно правителство. Ние просто вливаме импулс и благороден гняв към недоволството на десетките хиляди по площадите на страната. И още нещо важно – офицерите от резерва сме възмутени от безпардонното отношение на Борисов и Шайката към офицерството и войнството въобще, а в частност към президента. Ние подкрепяме президента и смятаме за недопустимо въоръженото нахлуване на прокурори в сградата на държавността. Това за нас е брутално и кощунствено!

– Кой членува в ОССО? Какви хора подкрепиха идеята ви и се присъединиха към нея?

– Учредители сме  предимно генерали и офицери от резерва, но с нас са много  интелектуалци, лекари, журналисти, писатели, поети, неправителствени сдружения и политически партии, които не са част от статуквото и не са изцапани с власт. В сдружението „Обединени за свобода и справедливост в отечеството“, който продължава да се разширява с нови имена, влизат: гененерал-майор Цанко Доленски –  служил като зам.-началник на Главния щаб на Сухопътни войски; бригаден ген. Валентин Цанков – служил като  аташе по отбраната в Лондон, Брюксел и Вашингтон; бригаден ген. Димитър Шивиков – служил като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада; полк. Юлий Георгиев – служил като директор на Националната служба за сигурност; полк. Димитър Асенов – служил като зам.-началник на Военна полиция и Военно контраразузнаване; полк. Иван Атанасов Димов – дипломат от кариерата; полк. Орлин Пенев – служил в Генералния щаб на Българската армия; Маргарита Петкова – поетеса; Петър Мичев – художник; Иван Доброгледски – писател; Петър Стойков – писател, журналист; Петър Писарски – музикант („Атлас“) и много други.

– Вече имахте няколко публични изяви на сдружението. Имаше ли интерес и нови попълнения?

– Да, ние взехме участие в протестите, а също и в две разширени срещи с много от представените на протеста личности и структури. Идеята е да се създаде широка обединителна платформа на онези, които са против Шайката и искат оставката ѝ, както и на силите, подкрепящи Президента.

– Преди броени дни се проведе националната среща на ОССО с любезното домакинство на кмета на град Калофер Румен Стоянов. Кой участва в тази среща?

– Участваха представители на структурите на ОССО от цялата страна, както и множество представители на извънпарламентарни партии, организации и движения. Ние сме благодарни на кмета Румен Стоянов за домакинството му на нашата среща и за подкрепата му към нашите усилия. Само ще споменем, че на срещата бяха представители на партиите „Свобода“, „Нова Алтернатива“, „Ние – гражданите“, Движение „ДНЕС“, както и представители от БСП.

– Представихте ли определен план?

– Да, на националната среща беше представен План за възстановяване, демократизиране и модернизиране на страната, както и Концепцията на ОССО за консенсусна демокрация. Планът предвижда цялостното преустройство на структурите на властта и технологията на управление в съответствие с демократичните принципи и норми. На срещата присъства и взе активно участие чрез пламенното си слово премиерът госпожа Ренета Инджова. За нас е чест, че г-жа Инджова застана в подкрепа на ОССО още от самото учредяване. Тя е пример как да се служи на родината и е бивш премиер, който излиза неопетнен от съблазните на властта. Може би единствен! При представянето на Плана и Концепцията се проведе сериозна дискусия. След първата работна част на форума, поднесохме венци и цветя на мемориалния комплекс на Христо Ботев.

Няма налично описание.

– Как виждате бъдещето на България при падане на сегашното правителство и как – при оставането му на власт?

– Ще бъде трудно, но страната ще си отдъхне от октопода на Шайката, обхванал с пипалата си цялото общество. Колкото по-бързо, толкова по-добре! Искаме оставката на кабинета Борисов! Подкрепяме БСП и ДПС в искането им за оставка на Цвета Караянчева. Борисов си купи време с трикове около ВНС, след като и на децата е ясно, че няма как да се случи. Какво чакат Каракачанов и Валери Симеонов, че продължават да крепят това прогнило управление и нелегитимен парламент?!

– Какво следва от тук нататък? Кое ще е следващото ви действие?

– След регистрацията ще чакаме присъединяване на нови сили под нашите лозунги, разширяване на подкрепата за нас от още една дузина структури от наистина патриотичния сектор на България. Патриотичната идея е поругана и дискредитирана от ОП, които крепят Борисов. Следва нарастващ натиск във всички направления.

Автор: Оля Ал-Ахмед, BIG5

 

 

 

 

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...