Правителството отпуска още 80 млн. лв. до края на годината за реорганизация на здравната система

BIG5 АКЦЕНТИ Правителството отпуска още 80 млн. лв. до края на годината за реорганизация...

 

  • Премиерът нареди да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София;
  • Бoриcoв към oпoзициятa: Нe иcкaм дa cи купя избoритe, a ce грижa зa хoрaтa

 

Правителството осигурява около 80 милиона лева допълнително до края на годината за реорганизация на здравната система спрямо плана, който е изготвен. Това написа във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Той подчертава, че правителството е напълно мобилизирано и работи така, че у нас да не се въвежда пълна карантина.

Ето какво още написа премиерът:

За целта осигуряваме допълнителен финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв. за последните три месеца от годината. Парите, които сега отпускаме са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят.
На днешното извънредно заседание на правителството, което се проведе онлайн, взехме следните решения.
• До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.
• С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.
Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона отделяме за всеки общопрактикуващ лекар 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19.
Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.
Отпускаме и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, както и в такива в по-големите градове на страната.
В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

Премиерът Бойко Борисов поиска от министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната, от пациенти преболедували Covid-19 .

На извънредното заседание правителствено одобри отпускането на повече от 81 милиона лева до края на годината за борба със здравните последици от пандемията.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Личните лекари ще получават по 1000 лева на месец, за да назначават терапия и да проследяват състоянието на заболели от коронавирус в домашни условия , те ще могат да назначават и бързи антигенни тестове при наличие на симптоми. Това ще стане възможно чрез анекс към Националния рамково договор.

По 1000 лева ще получават и екипите от лекар, медицинска сестра и лаборант, които ще работят в Covid зоните на поликлиниките . Такива се очаква да бъдат разкрити в десет Диагностично- консултативни центъра  в София и около 40 в страната.

Пред министрите премиерът Борисов заяви: „Какво трябва да се прави? Тези, които не са се срещали с вируса  – те може да са по-здрави, по-млади, за тях важат правилата за дистанцията, за маските, да се предпазват, да не разпространяват. Те работят  – на тях не трябва да им се пречи да работят. Втората група е от тези, които ни покоси – трябва да имаме 100 процентна готовност за всеки влошил се да отиде (на преглед – бел. ред.)и по лекарска, повтарям  – по лекарски медицински протокол, трябва да включим личните лекари максимално, да ги ангажираме, за да има кой да ни следи медицинския протокол вкъщи“.

Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв oтгoвoри нa критикитe нa oпoзициятa oтнocнo Бюджeт 2021, зaрaди тoвa, чe e твърдe пoпулиcтки и имa зa цeл дa ce зacтрaхoвa зa прeдcтoящитe пaрлaмeнтaри избoри.

„Увaжaeми гocпoдa oт oпoзициятa, Виe нe мoжe дa ми гoвoритe, чe иcкaм дa купя избoри, кaтo ce грижa зa хoрaтa. Гoдини нaрeд пaк cъм ги oбичaл, нo фиcкaлнaтa рaмкa e билa пo-вaжнa зa пътя нa Бългaрия. Зaтoвa cъм гo прaвил. Ceгa трябвa дa зaпaзим хoрaтa и икoнoмикaтa“, кaтeгoричнo зaяви Бoриcoв cлeд oнлaйн зaceдaниeтo нa Миниcтeрcки cъвeт.

С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. Гарантира се, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност. В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв. Паралелно с това се заделят и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще се осигури допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания.

На днешното заседание на МС одобри и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС.

Последни новини

Волгин: Не слушайте соросоидните анализатори

Трябва да излизаме извън моделите, които ни задават говорещите глави от телевизора, подчерта Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“  Ако наистина искаме нещо в България...

Крум Зарков: НС се превърна в орган, който подпечатваше решенията на изпълнителната власт

Самият факт, че премиерът не се явява в парламента по ключови въпроси, конституционната рамка на страната бе изкривена, коментира депутатът от БСП  Непрестанен скандал. Така...

При Слави няма министерство на културата. Ето възможните причини

Или остава едната единствена възможност - Веждю  Отсъствието на министър на културата в листата на Слави Тр. може да е по няколко причини:- забравили...

Борисов на инспекция в Брестовица: Подменяме изцяло водната мрежа

Премиерът обеща лозята да бъдат невредими  Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Брестовица, Пловдивско. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния...