Протест “Леглата не лекуват сами” срещу мерките на кабинета

BIG5 АКТУАЛНО Протест “Леглата не лекуват сами” срещу мерките на кабинета

Бойко даде отбой и дезертира от първата линия на битката с ковид кризата като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами, заяви Манолова

 

С походни легла, престилки, закачени на закачалка и телефон даващ свободно, но без отговор „Отровното трио“ и инициативата на бившия омбудсман Мая Манолова протестираха пред Министерския съвет. Демонстрацията се проведе под надслова „Леглата не лекуват сами”, предава БГНЕС.

Манолова се възмути от това, че правителството и Бойко Борисов са оставили сами да се оправят в COVID кризата, като са принудили хората сами да си търсят линейка, апарат за обдишване, средства за PCR тест, сами да си търсят кръвна плазма, като разкри, че такива обяви вече има в социалната мрежа.

„Правителството и Борисов свириха отбой. Бойко даде отбой и дезертира от първата линия на битката с ковид кризата като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами“, заяви тя и посочи, че властта пази имиджа си като прехвърля отговорността за въвеждането на непопулярни мерки на местните щабове.

Според нея мерките са много закъснели. Тя попита за какво са били похарчени 1,5 млрд. лв. европейски средства.

 

„Настояваме за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда от тях. Настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, за достатъчно стимули за общопрактикуващите лекари и за лекарите-специалисти. Не само обещания, а реални пари за тези, които се борят за живота и здравето на българите. Настояваме електронната система – електронна рецепта, електронно досие, електронни болнични най-накрая да станат факт, след като бяха обещава преди 8 месеца. Настояваме държавни служители да бъдат командировани в регионалните здравни инспекции, за да има проследяване и карантиниране на тези, които са били контактни на заразени лица“, каза тя и настоя също така в битката с пандемията да се включат и частните болници, както и държавата да осигури достатъчен финансов ресурс за социален патронаж на възрастните хора, които са под карантина.

Манолова заяви, че Борисов трябва да действа, а ако не действа, да си тръгва.

По думите на Валентина Василева в началото на кризата е можело да се приемат грешките и хаосът, но след 8 месеца, знаейки какво следва, това е недопустимо.
„8 месеца е горе-долу период на една бременност. Та, какво се роди, роди се заплаха за живота на хората, роди се пълен хаос, роди се това, че лекари, медицински сестри и персонал е болен. Медицински сестри напускат. Има легла, няма персонал“, заяви тя и коментира, че премиерът Борисов взема мерки, не за спасяването живота на хората, а той отваря и затваря бизнеси според това кой протестира. Според нея Борисов и правителството са заплаха за националната сигурност и живота на българите и посочи, че най-ефективното, което може да се случи е да си подадат оставката.

Пред Министерски съвет дойдоха и контрапротестиращи, които освиркаха недоволните от кабинета. Иван Георгиев заяви, че са се организирали, след като са видели, че Мая Манолова ще протестира. „Какъв политик е Манолова? Никакъв политик не е. Беше ли в тройнтата коалиция? Кой изгони лекарите? Тя ги изгони, тя беше в парламента. Беше ли там? Беше! Стана омбудсман, започна да лае за народа. Къде е кокалът – там е. Не съм съгласен с нея“, заяви Георгиев.
Той заяви още, че е доволен от здравната система и че не е вярно, че няма PCR тестове за хората и даде за пример огромният брой, които се правят всеки ден, както и че пред всяка болница вече има фургони, в които се правят и бързи тестове.

Георгиев каза още, че подкрепя правителството.

Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ коментира контрапортестът с думите: „Това представлява властта всъщност. Това, което виждате, е олицетворение на самата власт, нищо повече. Познато явление, платена агитация. Няма нищо странно. Странното е, че те са изпаднали в пълно безсилие, за да могат да направят такова нещо, да съберат тези нещастни хора, това е абсолютно безсилие. Това е краят. Това е пълно падение. Вървят към своя край със страшна сила, всеки ден“, категоричен бе проф. Минеков.

Той е убеден, че властимащите са заслепени и единствената им цел е властта на всяка цена в името на оцеляването на Бойко Борисов и те се борят с пари.
„Дават 80 млн. лева. Надяваме се поне половината от тях да не е открадната, но забравят, че това е едан система, която беше унищожена през последните 10 години – здравеопазване, здравна каса, всичко това беше погребано. А щяхме да строим детска болница само за едни 100 млн. лева. От вчера имаме 80 млн. лева за повишени заплати“, добави още той.

Последни новини

1733 новозаразени с COVID-19

505 са излекуваните1733 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 12 066 теста, от които 6331 са PCR,...

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...