Шефът на МБАЛ „Св. София” е готов да я предостави за лечение на болни с Covid-19

BIG5 ПРОФИЛ Шефът на МБАЛ „Св. София” е готов да я предостави за лечение...
  • Д-р Христо Мазнейков: Пред болницата имаше 10 линейки, колеги се молеха, пациенти плачеха. Това е непоносима гледка за един лекар. Трябва да се обединим;
  • Пълен хаос в системата: Семейството обикаля лечебните заведения над седмица

 

Директорът на МБАЛ „Света София” – д-р Христо Мазнейков, написа гневен пост във Фейсбук заради проблемите в здравната система. В него той коментира, че е ядосан, защото не може да понесе гледката на умиращи хора, които не могат да бъдат приети и лекувани.

„Знаехме, че ще се стигне до взрив на болните, когато децата тръгнат на училище. Тонът не зависи от нас. Бяхме предупредени. Постът ми беше предизвикан от това, което видях. Пред болницата имаше 10 линейки, колеги се молеха, пациенти плачеха. Това е непоносима гледка за един лекар. Трябва да се обединим. По тази причина предложих да  предоставим нашата болница на държавата и в нея да се лекуват само пациенти с коронавирус. Лечебното заведение има около 400 легла. Трябват обаче медицински работници. Тоест, трябва да се направят графици, да се командироват лекари”, каза в ефира на Нова телевизия д-р Христо Мазнейков.

Той поясни, че се е свързал със заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. „Не успях да се свържа с проф. Ангел Костадинов. Вероятно той е под огромно напрежение в момента. Г-жа Жени Начева ми благодари и каза, че ще видят какво може да направят”, каза шефът на МБАЛ „Света София” и допълни, че координационният център прави каквото може, но това е огромна пандемия и е трудно да се справим.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

МБАЛ „Света София” е и единствената болница, приела пациент, обикалял седмица в търсене на свободно легло. Това стана ясно от репортаж на NOVA, пред която близки разказват за сблъсъка си с хаоса в здравната система.

„Първи симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото. Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успя и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение”, разказа Галя Симеонова, която е близка до семейството на пациента и заедно с тях е търсила болнична помощ за него.

Близките на мъжа нямат възможност да направя тест за коронавирус. Семейството започва да лекува болния с антибиотици. Ден по-късно подобрение не се забелязва и близките викат втора линейка. Медиците правят антигенен тест, който се оказва отрицателен.

„Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото няма задух. Отиват в ИСУЛ, която е най-близката болница. Човекът едвам си е стоял на краката. На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония. Един от показателите на кръвната картина е 21 147 при референтна стойност 500. Лекарите в ИСУЛ казват, че има съмнение за тромб”, обясни Галя Симеонова.

Семейството обикаля над 7 болници в столицата, които потвърждават, че мъжът е за хоспитализация, но не го приемат, тъй като нямат места. Спешният център към Окръжна болница приема мъжа, който е включен на системи след 6 часа чакане.

„Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние. В Окръжна болница също казват, че нямат места, за това човекът е транспортиран към „Токуда”, след консултация с близък пулмолог. Оттам обаче отново ги връщат в Окръжна болница. След нови изследвания отчитат, че няма няма промяна в състоянието и го изпращат отново вкъщи. На 5 ноември, чрез познат, отиват отново в ИСУЛ, където категорично заявяват, че мъжът трябва да бъде хоспитализиран, но нямат места. Отиват в „София Мед“, в „Пирогов” пък е било страшен кошмар – накарали се ги да стоят със сто човека навън”, разказа Галя Симеонова.

Накрая семейството отива в координационния център. Там им казват, че единственото решение е да се направи PCR тест, след което да се изчака. Чрез познати семейството се свързва с лекар от МБАЛ „Света София”, който прави всичко възможно мъжът да бъде приет в лечебното заведение, 10 дни след обикаляне по болниците.

 

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...