Корнелия Нинова: Предлагаме мерки с грижа за хората в здравеопазването и бюджета за следващата година

BIG5 АКЦЕНТИ Корнелия Нинова: Предлагаме мерки с грижа за хората в здравеопазването и...

В БНР Корнелия Нинова представи предложенията на БСП в Бюджет 2021 и коментира кризата, свързана с COVID – 19

 

Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система да се подготви за втората вълна. Още през пролетта от БСП предупреждавахме, че трябва да се задейства Националният план за реакция при грипна пандемия, където са разписани ясно педантично стъпките за действие. Лятото нищо не направиха, сега действат хаотично. Така председателят на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНР кризисната ситуация с коронавируса, до която управляващите доведоха обществото.

Тя припомни, че управляващите приемат мерки на парче и издават заповеди, които се изключват една друга в рамките на един ден: „Не приемам това, че управляващите постоянно винят хората за тази ситуация. Един от най-големите проблеми е недоверието в правителството и в мерките, които те предприемат и затова и хората реагират така.”

Лидерът на БСП бе категорична, че кризата е показала дълбоките дефекти на здравния модел и е още един повод да се предложи решението им. Тя подчерта, че подходът трябва да е комплексен, държавнически и с грижа за хората.

„Имаме конкретен план с четири предложения. Първо да поставим в центъра на системата човека. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравно неосигурените да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата”, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с ниското заплащане на лекарите и медицинските сестри трябва да бъде решен трайно, за да не напускат те страната ни: „Според нас е нужна наредба за базова заплата за всички и над нея да се надгражда”. Тя бе категорична, че специализациите на лекарите трябва да бъдат платени – и  в България, и в чужбина, но с условието след това да работят в български болници.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

 „БСП предлага медицинската сестра да стане защитена професия. Настояваме отдавна тази професия да се защити и да спре да бъде изчезваща. През септември правителството отказа да ги включи. Още през 2019г. се срещнахме с протестиращите  медицинските сестри в парламента, внесохме техните искания, а управляващите ги отхвърлиха, припомни Корнелия Нинова. Тя напомни още и че  ГЕРБ отхвърлят високомерно и с груб тон всяко предложение на опозицията.

Според лидера на социалистите е належащо да се премахне търговския статут на болниците и заплащането от Здравната каса да се извършва само на болници, които не са търговски дружества. „Парите от нашите осигуровки да се плащат на онези болници, които променят статута си и не са търговски дружества.”

„Предлагаме здравеопазването да се изгражда на регионален принцип, за да се избегнат диспропорциите. Във всеки район ще се обединят спешният медицински център, областният център за извънболнична помощ и болниците. В момента цели региони нямат достъп до здравеопазване.

ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9 %.  Всеки българин ползва лекарства. При това тук има гаранция, че цената ще намалее, тъй като е регулирана”, каза Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че  управляващите предлагат предизборен бюджет, който не решава нито един проблем трайно: „Ние предлагаме коренно различна социална политика, която ще реши проблемите не само на следващите три месеца, а следващите три години. Давам ви конкретни примери: Те предлагат за пенсионните 50 лв. добавка до март, защото тогава са изборите. Борисов се интересува само от следващите пет месеца. Ние се интересуваме не само от следващите пет месеца ,а от трайно решаване в следващите пет години на проблема с бедността, доходите и неравенствата. От БСП предлагаме вместо 50 лв. до март, да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

Тяхната мярка струва 1.2 млрд. лева, а преизчисляването на всички пенсии струва 800 млн. лв.”.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...