Шефката на фармацевтите в Пловдив: Война! Всичко се изкупи, няма за болните

BIG5 Без категория Шефката на фармацевтите в Пловдив: Война! Всичко се изкупи, няма за болните

Пловдивските фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват аптеките. Като на война е. Всеки граби и се презапасява, а за хора с други болести извън COVID не останаха медикаменти, изумена е шефката на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова, цитирана от „24 часа“.

 

 

Тя и колегите й призовават хората да не се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента, защото няма за реално болните. Обясняват им, че по време на война и епидемия няма привилегировани, но никой не иска да ги чуе.

В интернет излязоха схеми на различни болници за лечение на коронавирус. И народът полудя. Никой обаче не обяснява тези комбинации как да се прилагат, при каква фаза на инфекцията и при каква клиника на пациента. Хората просто изкупиха посочените лекарства„, казва от лично наблюдения Стайкова.

Най-много се купували препарати с цинк, селен, витамин С и Д, които са без рецепта. Изчезнали фраксипаринът и антистенокардинът. Нискодозираният аспирин също не е пощаден.

„Изумителното е, че се снабдиха с рецепти и разграбиха антибиотиците азакс, азитромицин и всички производни, които са под различно търговско наименование. Купуват количества повече, отколкото е нужно за един болен. И в аптеките няма. В този момент дори пациентите да имат рецепти, няма какво да им се даде. Вчера получих само три опаковки азитромицин, а дойдоха 10 с рецепти“, дава пример шефката на пловдивските фармацевти.

Нейни колеги казват, че вече са се изкупили антибиотиците и от втората група, които влизат в схемата за лечение на коронавирусна инфекция. Това са таваник, левокса и левофлоксацин. Свършили и кортизоновите продукти в таблетна форма, тъй като в болниците го прилагат на ампули.

Лекарствата фраксипарин и клексан се ползват много често и от бременни, особено когато са заченали ин витро. Вчера съм търсила в целия град, едва намерих 4 ампули за една жена, за да не предприеме преждевременно раждане. А тя трябва да бъде покрита с този препарат до края на бременността. Ако го няма, може да е фатално„, посочва Стайкова.

Независимо от призивите на нейните колеги, мнозина се страхуват, че могат да останат без лечение и по тази причина купуват в промишлени количества. Според фармацевти усещането е много неприятно.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...