Депутат от болничната стая спаси кворума

BIG5 АКЦЕНТИ Депутат от болничната стая спаси кворума

С абсолютния минимум от 121 народни представители управляващите успяха да съберат кворум и да започне заседанието на парламента.

 

116 депутати се регистрираха в пленарната зала. 5-ма народни представители се регистрираха дистанционно, чрез видео връзка. От видеото се видя, че председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) се намира в болница и е на кислородно лечение. Председателят на парламента Цвета Караянчева накара всеки от петимата, в това число Александрова, да заяви лично „тук“ и гласът им да бъде отчетен.

След това Караянчева бързо обяви старт на заседанието. Възможност за дистанционно участие на депутатите под карантина или болни от коронавирус беше въведена от Народното събрание миналия петък след странно преброяване на депутатите в залата.

В регистрацията не участваха депутатите от БСП и ДПС. След като бе установен кворум социалистите влязоха в зала. ДПС миналата седмица обявиха, че няма да участват тази седмица в заседанията, докато не бъдат опровергани съмненията за депутат под карантина, който е участвал в заседанията на парламент.

От БСП направиха предложение за изслушване на здравния министър Костадин Ангелов за положението с коронавируса в страната. От ГЕРБ възразиха, че предложението не отговаря на реда по правилника, а председателката на групата Даниела Дариткова обвини опозицията, която отказва от месеци да се регистрира, с думите:

„Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи на кислородно лечение. Не ви ли е неудобно!“

Тези, на които трябва да им е неудобно са управляващите, които „изнасилват“ колегите си да се регистрират и от болниците, отговори и Георги Свиленски (БСП). Не БСП, а българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването, каза още Свиленски. „Няма как да приемем всичко това, което казахте. Г-жо председател, на базата на кой правилник и кой член от правилника в петък приехте това решение, с което карате колеги от болницата да участват в заседанията. Обвинявате ни, че не познаваме правилника. Вие като председател научихте ли Правилника и разбрахте ли, че в петък в 15 ч. след обяд няма как да вкарате проект за решение, който да бъде гласуван в 16 ч. В петък заседанието е нелегитимно и вие го знаете много добре. При поименната проверка в зала присъстваха 118 народни представители“, заяви Свиленски.

Даниела Дариткова разказа, че лично се е обадила на депутатите от БСП да участват в регистрацията в тази сложна ситуация, защото вирусът не щади никого.

„Обясних съвсем коректно на проф. Михайлов, че ако вие участвате в регистрацията, ако се покажете отговорни към работата си като парламентаристи, ще подкрепим искането за изслушване на министър Ангелов. За това, уважаеми колеги, аз отново потвърждавам тези свои думи. Да, важно е да се изслуша министъра, но тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете отговорни народни представители“, каза още д-р Дариткова.

Проф. Георги Михайлов (БСП) заяви, че се използва език на омразата в процедура към Караянчева. „Не искам да припомням и да позволявате друг път колеги да си изпускат нервите. Да обясняват, че ако се регистрира една парламентарна група, нещо важно ще се случи, ако не се регистрира, няма да се случи, но то е важно. Дайте да седнем на земята. Вие хвърчите във въздуха“, каза роф. Михайлов.

„Предвид на това, че днес вие не направихте кворум, вие не бяхте в пленарна зала, смятам, че вие не се интересувате от темата, която повдигате. Ако вие бяхте дошли на председателски съвет, можехме да обсъдим вашето предложение и колегите председатели на парламентарни групи можеха да ви подкрепят. Не може по този начин с процедурни хватки, нарушавайки правилника, да извивате моите ръце и да говорите по начина, който говорите от трибуната“, каза за финал Цвета Караянчева.

източник: Офнюз

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест"   „Тези избори ще протекат в уникална...

Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

На 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат...

Щом и Пената, дето две думи на кръст не може да върже, ще става депутат…

Дори Веселина Томова е без думи от надпреварата в реденето на листите  Надпреварата кой по-неподходящ за депутат да вкара в листите си, продължава с пълна...

Вицепрезидентът към управляващите: Никой друг в Европа не допусна такъв хаос с ваксините

Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, заяви Илияна Йотова по повод поклонението пред Докторския паметник в София пред загиналите медици в Руско-турската освободителна война  Героите...