Експерт: Стигнахме Италия по смъртност от COVID-19

BIG5 ПРОФИЛ Експерт: Стигнахме Италия по смъртност от COVID-19

Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA ситуацията в страната ни с коронавируса и броят на новите положителни случаи всеки ден.

 

Относно сравнението с Италия, че имаме по-голяма смъртност на глава от населението за един ден, експертът заяви: „За съжаление последните данни за смъртността от COVID-19 не са моментен пик.

Все още не сме достигнали пиковите стойности.

Данните са ретроспективни. Тези свързано със смъртността и с тежките случаи вървят съответно с 10-14 дни и 21 дни назад. Тоест в момента това, което имаме като тежки случаи е от седмицата около 20 октомври – тогава са се заразили тези хора. Тогава имахме средно около 1200 нови положителни на ден”.

Велков подчерта: „Изравнихме пиковите стойности по смъртни случаи на Италия от 2 март, когато те имаха 15,24 души на 1 млн. население. Ние имаме 15,3 на 1 млн. население”.

Експертът е категоричен, че на база тези данни може да се прогнозира какво ще се случи след няколко седмици. „Това означава, че постепенно смъртността ще се увеличава. Тази седмица ще е с 50-60% по-висока от миналата, следващата ще е с още 50-60%, по-следващата с още 70%.

Със сигурност скоро ще задържим бройката от над 100 смъртни случая на ден, ще стигнем до 150, после до 200 жертви дневно.

Оттам нататък зависи какви мерки ще предприемем. Много е трудно да се прогнозира, защото не знам колко хора ще имат достъп до болнична помощ”, каза той.

Велков обясни, че при предприемането на една нова мярка, от страна на властите, трябва да минат между 14 и 28 дни, за да се види ефектът от нея. „Една от основните мерки, от които скоро ще се види ефект е промяната в обществото, защото всеки един от нас вече има познат с коронавирус и започва да се променя общественото поведение, което е ключово”, обясни експертът.

„Ние се провалихме като общество да спазваме мерките. Това е съпроводено и с неуспех на държавата да се справи с кризата.

Когато имаме голям процент хора, неспазващи мерките, много хора, които не вярват във вирус и неефективна система за проследяване и карантиниране – всички тези мерки водят до претоварване на здравната система”, категоричен е математикът.

Последни новини

Проф. Светлана Шаренкова приветства посланик Елеонора Митрофанова

Днес Вие ставате част от България като представител на Велика Русия, заяви председателката на Форума и издател на в. ЗЕМЯ и „Русия днес –...

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично!

От БСП настояват за равнопоставеност, коректност и морал в медията пред главния изпълнителен директор на медията Мартин Швехлак  Днес председателят на Предизборния щаб на „БСП за...

Парламентът отхвърли Sputnik V

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК  Cлeд cпoрoвe БCП нaпуcнa зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo зa руcкaтa вaкcинa Sputnik V. Бългaрия щe...

Бившата външна министърка на Австрия влиза в борда на „Роснефт“

Танцувалата с Путин Карин Кнайсъл е номинирана от руското правителство  Руското правителство е номинирало бившия австрийски външен министър Карин Кнайсъл за борда на директорите на...