„Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. И вие ще остареете“

BIG5 AFISH.BG "Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с...
На днешната дата преди 98 години в Индианаполис, щата Индиана в САЩ се ражда един от литературните гении на 20 век – Кърт Вонегът. Предлагаме на вниманието ви речта на писателя пред студентите, завършващи Масачузетския технологичен институт (МИТ) в САЩ през 1997 г.

 

„Дами и господа от випуск ’97, мажете се с плажно масло! Ако трябва да ви предожа само един съвет за бъдещето, той би бил за плажното масло. Дългосрочната полза от употребата му е доказана от учените, докато останалата част от съветите ми не се базират на друго, освен на личния ми опит. Ще ви ги кажа сега.
Радвайте се на силата и красотата на младостта си. О, всъщност, както и да е! Вие ще разберете силата и красотата на младостта си, едва когато те вече са избледнели.
Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да си представите, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. Ще видите, че не сте толкова дебели, колкото сте си мислили.
Не се тревожете за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка по време на решаване на уравнение по алгебра. Истинските проблеми в живота ви ще бъдат неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум. От този вид неща, които ви поразяват в 4 часа следобед в някой мързелив вторник.
Всеки ден правете нещо, което ви плаши.
Пейте.
Не бъдете безотговорни към сърцата на другите. Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце.
Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в настигаща позиция. Надпреварата е дълга и в крайна сметка е само със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.
Пазете старите си любовни писма.
Изхвърляйте старите си банкови извлечения.
Протягайте се.
Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво да правите с живота си. Някои от най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 20-годишна възраст какво ще правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни, които познавам, все още не знаят.
Вземайте много калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват, когато вече го няма.
Може би ще се ожените, може би не. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще се разведете на 40 години, а може би ще танцувате патешкия танц на 75. годишнина от сватбата си.
Каквото и да се случи, не сe поздравявайте или самообвинявайте твърде много. Вашият избор е наполовина късмет. Както и изборът на всеки друг човек.
Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога сте притежавали.
Танцувайте, дори ако единственото място, където го правите, е вашият хол.
Четете упътванията, дори да не ги следвате.
Не четете списания за красота – само ще ви накарат да се чувствате грозни.
Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат завинаги.
Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са вашата връзка с миналото и хората, които е най-вероятно да ви останат верни и да бъдат до вас в бъдеще.
Поживейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви направи твърде груби. Поживейте в Калифорния, но я напуснете преди да ви направи твърде мекушави.
Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот. Колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.
Пътувайте.
Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. И вие ще остареете. И когато това се случи, ще си въобразявате, чи когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните хора.
Уважавайте възрастните.
Не очаквайте някой да ви помага. Може би ще имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не можете да знаете кога този източник ще се изчерпа.
Не прекалявайте с третирането на косата си или на 40-годишна възраст тя ще изглежда все едно, че сте на 85.
Внимавайте чии съвети приемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Отдаването на съвети е вид изваждане на миналото от мястото му, забърсване на миналото, боядисване на грозните му части и преработване, за да се представи то с по-висока стойност.
Но, имайте ми вяра за плажното масло.”*

*Популярна статия, озаглавена „Съвети за младите”, написана от Мери Шмик и публикувана в колонка на вестник „Чикаго Трибюн” през 1997 г., по информация в Wikipedia. Материалът обаче е най-вече популярен като реч на американския писател Кърт Вонегът пред студентите, завършващи Масачузетския технологичен институт (МИТ) в САЩ през 1997 г.

AFISH.BG

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...