Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах

BIG5 АКТУАЛНО Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах
Според указа в Нагорни Карабах ще бъде изпратен руски военен контингент, наброяващ 1960 военнослужещи

 

Руският президент Владимир Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах. Документът бе публикуван днес на официалния сайт на Руската федерация за правна информация, съобщава ТАСС.

Указът е подписан в съответствие с постановление 355 на Съвета на Федерацията за използване на руските въоръжени сили извън границите на страната и с цел запазване на режима за прекратяване на огъня и поддържане на мира в Нагорни Карабах въз основа на съвместната декларация от 9 ноември на руския президент Владимир Путин, азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.

Според указа в Нагорни Карабах ще бъде изпратен руски военен контингент, наброяващ 1960 военнослужещи, за срок от пет години с автоматично удължаване на неговия мандат за следващи петгодишни срокове, в случай че шест месеца преди изтичането му Азербайджан или Армения не обявят намерение да излязат от споразумението. Миротворческият контингент ще бъде разположен в зоната на Нагорнокарабахския конфликт, по протежение на линията на съприкосновение и на Лачинския коридор, отбелязва ТАСС.

В същото време президентът възложи на министерството на отбраната да извършва ротация на персонала на миротворческия контингент в Нагорни Карабах поне два пъти годишно и да замени военната техника, тъй като ресурсът се развива и е технически необходим. На ФСБ е възложено да наблюдава осигуряването от Армения на транспортни връзки между западните райони на Азербайджан и Нахичеванската автономна република за безпрепятствено движение на граждани, превозни средства и товари в двете посоки.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

ТАСС припомня, че на 9 ноември Путин, Алиев и Пашинян подписаха съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Руският лидер заяви, че азербайджанската и арменската страни ще останат на заетите си позиции, а миротворци от Руската федерация ще бъдат разположени в региона. Освен това Баку и Ереван трябва да обменят пленници.

На 11 ноември Русия и Турция се споразумяха за създаването на център за контрол на прекратяването на огъня в Карабах, меморандумът беше подписан след разговори за видео комуникация между руския министър на отбраната ген. Сергей Шойгу и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Последни новини

13,6% от тестовете за Covid-19 са положителни

В болница вече се лекуват 5629 пациенти, от тях 452 са в интензивни отделения  1426 нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват...

Петър Кънев: Разпиляването на гласове е безсмислено и вредно

„България има нужда рестарт. След 12 години управление на една политическа сила, която се срасна тотално с властта, страната ни не може да продължи...

Явор Божанков: Данните на bTV, че половин мандат не съм бил на работа, се потвърдиха като фалшиви

За разпространението на фейк новини няма виновни, както всичко в България - принципът е един и същ  „bTV разгласи неверни данни. Така им ги дали услужливо...

Ицо Хазарта: Не е честно парите за музиканти да са по равно

 Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Това коментира във фейсбука си изпълнителят Ицо...